Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мирослав Найденов: Готвим акция за пилешкото месо
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:40 / 08.02.2011Коментари (0)192
© Blagoevgrad24.bg
Ядем най-лошия хляб, защото той се произвежда от нискокачествена пшеница. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред Би Ти Ви. Той обясни, че за да се бъде подобрена нискокачествената пшеница, се добавят оцветители, сол, стабилизатори и т.н.

"Аз съм на 41 години и трябва да ви кажа, че едно време с черния хляб си спомням, че хранеха прасетата. Черният хляб от тогава е по-качествен от този днес", заяви Найденов и покани хлебопроизводителите на диалог през другата седмица, когато ще бъдат обсъдени стандартите за хляба.

В четвъртък, заедно с европейския комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали, ще бъде даден стартът на Агенцията по храните, а в сряда ще бъде приет нейният устройствен план от Министерския съвет. Тя ще контролира безопасността на храните по цялата верига.

След няколко дни пък РИОКОЗ ще мине към Министерство на земеделието, разкри Найденов.

"Казвам най-официално: имаме проблеми с качеството на хляба. Затова трябва да наложим стандарт. Хлябът трябва да присъства на нашата трапеза - истинският, насъщен хляб, без добавки, подобрители и соли. Всеки може да поръча изследване и всеки може да намери начин да го интерпретира. Например, когато се изследваше категорията мляко бяха решили, че производителите трябва да носят млякото в лабораторията. Имахме резултати, в които не можехме да намерим нито един микроорганизъм, защото те просто го варяха преди да го донесат. Когато РИОКОЗ мине към земеделското министерство няма да има такова нещо", категоричен бе министърът.

"Предупредих публично производителите, че е в разрез със закона браншовите организации да коментират цените на хляба. Този процес се наблюдава от Комисията за защита на конкуренцията, а вече има осъдени за картелно споразумение", припомни министърът.

"Пшеница имаме достатъчно. Имаме даже, ако някой желае да изнася", каза Мирослав Найденов и обясни, че по данни на Националната служба за зърното и фуражите в България в момента има около 1,5 млрд. тона пшеница, а до новата реколта са нужни между 800 и 900 млн.

Според Найденов, обаче в момента няма износ, а и предлагането на световните пазари е много голямо, така че нашата пшеница трудно може да бъде продадена.

"Факт е, че пилешкото, което се продава в момента е пилешко и още нещо. Пилето се инжектира с разтвори, които придават маса, доближаваща се до животинската. Консумацията им не би трябвало да причинява нищо, но когато си купувате пилешко, вие трябва да получавате такова. Имам информация, че малки разфасовки съдържат до 40% от тези разтвори", заяви министърът на земеделието и храните.

"Готви се съвместна акция с асоциацията на птицевъдите", разкри той. "Коректно е да кажем, че инициативата за нея идва от българската браншова организация. Има изключително голям интерес към родното пилешко месо. Ние не трябва да дискредитираме качеството му", категоричен бе министър Найденов. Спада в цените на свинското месо той обясни с "диоксиновата криза".

"Миналата година блокадата на българо-гръцката граница беше първа за нашето управление. Прави се всичко възможно от гръцка страна хората да не стигнат до границата. Миналата година ние, едва ли не, вървяхме успоредно със събитията. Мисля, че Гърция няма да допусне подобна ситуация още веднъж. Искаме Европейската комисия да стартира процедура за това, че южната ни съседка не спазва правилото за свободно движение на стоките в ЕС. По това време на годината гръцките производители нямат какво да правят и си го изкарват на наш гръб", коментира той.

На въпрос какво мисли за това дали записите, направени при негово подслушване преди месеци, все още се съхраняват, министърът отговори така: "Не знам. Забавлявам се с това, което излиза". Мисля, че по тази тема премиерът го каза ясно - очевидно има проблем със СРС-тата в тази държава. Не мога да кажа дали министърът на вътрешните работи е виновен в подобна ситуация, каза в заключение земеделският министър.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: