Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Младите хора у нас все повече задлъжняват: Всеки пети е изтеглил кредит за телефон или дрехи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:56 / 08.10.2024Коментари (0)287
© Фокус
Младите у нас масово нямат финансова грамотност. И така се стига до ситуацията, в която хората до 25 години в България задлъжняват все повече. Вече всеки пети до тази възраст е взел пари назаем, за да си купи ... на първо място мобилен телефон. На този фон - учат ли децата у нас как да боравят с пари и справят ли се?

Точно преди седмица стана ясно, че едва 22 на сто или само всеки пети успява да заделя пари. По-голямата част от тези приблизително един милион и 200 хиляди българи успяват да заделят до 20 на сто от дохода си и то основно да покрият спешна ситуация. 

Единственото изследване, което мери финансовата грамотност, е проучването ПИЗА. Първото замерване на този компонент е от 2018-а, а преди няколко месеца бяха представени и данните от второто. Те показват, че 15-годишните ученици имат по-ниска финансова култура в сравнение с връстниците си. 430 точки при средно за останалите 20 страни - 500 точки.

Децата в началните класове изучават "Технологии и предприемачество", а след пети клас и "География и икономика". Големите ученици имат и профили.Проучването ПИЗА дава картина, че явно нито в училище, нито родителите обръщат достатъчно внимание. Преди дни и фирма за събирания на вземанията публикува и свое проучване, което показва неприятна равносметка.

Най-бързо нарастващата възрастова група на задлъжнели лица е тази на младежите под 25 години. Вече всеки пети длъжник е в тази възрастова категория и взима кредити, за да си купи мобилен телефон, техника или спортни стоки. Все пак най-задлъжнял остава средният българин на възраст между 30 и 40 години. И още - задлъжняваме средно с един или повече потребителски кредити.

Седмокласничката Бояна Дърленска получава по 7 лева джобни на ден. А как да ги харчи - слуша правилото на родителите си.

"Днес ми останаха 3 лева от тези 7 лева и си ги слагам при спестяванията. Аз просто събирам, събирам и съм си казала като намеря нещо, което да си купя, ще похарча спестяванията си за това. Дават джобни за излизане, да кажем 50 лева, аз трябва да похарча само 30 и им връщам останалите 20, които не съм похарчила. Т.е. при тях винаги е задължително да има ресто", обясни Бояна Дърленска, която е седмокласничка в 51 СУ "Елисавета Багряна", София.

Учениците до седми клас имат и два предмета, които би трябвало да развиват финансова култура - "Технологии и предприемачество" и "География и икономика".

"Давам един пример - с шестокласниците направихме една бюджетна карта, в която всеки трябваше да използва собствения си бюджет за месеца, за седмицата, и да направим едно разпределение колко пари харчат те за храна в училище, колко пари имат за други разходи и накрая колко пари могат да спестят за една година и пет години", обясни преподавателят в 51 СУ "Елисавета Багряна", София Марина Шиновска.

Всъщност по-големият проблем - не дали го има като предмет, а това, че финансовата грамотност като цяло е нещо, което е изключително практично. Научавайки детето в учебник само какво е спестяването, каква е разликата между нужди и желания, но само на теория, детето няма да стане финансово грамотно", добави експертът по финансова грамотност за деца Адриана Манолова.

Марина Шиновска освен да учи децата на финансова грамотност в училище, се сблъсква с трудността да предаде същото и на собственото си дете, което е на 8 г. Все още не му дава джобни всеки ден. На обратното мнение е Адриана Манолова, която е експерт и учител по финансова грамотност. Казва, че масово децата харчат всичко, което им се дава. Тя е научила и собствената си дъщеря на правилата как да спестява.

"Вкъщи усилията са още по-големи и приказките трябва да са още по-стабилни, за да види детето, че мама и тате правят това, и то е най-доброто за него. Имаме уговорка все още да не ходи на лафка, защото харчат времето от междучасието и до 4-ти клас сме го стопирали", добави Марина Шиновска.

"Аз мога да кажа конкретно за моята дъщеря как е минало през годините - в първи и втори клас първо започнахме с левче-два, в последната година-две и инфлацията се повиши и нейните нужди се повишиха и минахме на вариант на 4 лв. на ден, но тя има и хранения извън училище", обясни експертът по финансова грамотност за деца.

А масово липсата на елементарни познания е причината едва всеки пети у нас да спестява и да тегли бързи кредити, каквито данни бяха публикувани преди дни.

"Финанасовата култура е предимно кредитна, ние като нация не сме възпитани да имаме инвестиционна култура", добави Марина Шиновска.

А Бояна иска да може да разпределя парите си добре и да спестява. А експертите напомнят и че златното правило е всеки да организира разходите си така, че да заделя 20 на сто от тях.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: