Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Младите учители ще имат свой наставник
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:17 / 06.10.2010Коментари (12)209
© Blagoevgrad24.bg
Всеки млад учител ще има свой персонален наставник, който ще бъде опитен преподавател и ще има задачата да му покаже тънкостите на работата.

Целта е да се привлекат и задържат младите кадри в образователната система, които са все по-малко, предложи вчера директорът на Националния институт за обучение и квалификация в средното образование към МОМН Анелия Андреева на кръгла маса на тема "Квалификацията на учителите в България".

"Постоянното наставничество от страна на старши или главен учител ще помогне на младите да получат практически умения за ръководене на часовете, както и съвети за успешно общуване с децата и родителите", обясни Анелия Андреева. Според образователния експерт опеката над младите трябва да продължи през цялата първа учебна година. Така неопитните педагози щели да се предпазят от грешки и преки конфликти. "Повечето млади влизат в учебните часове с любов, но бързо се плашат и се обезкуражават, сблъсквайки се с практическите проблеми", изтъкна Анелия Андреева.

Експертът смята, че трябва да се променят нагласите на младите, за да се увеличи интересът към школското поприще. И припомни идеята на просветното министерство да се отпускат специални студентски стипендии за бъдещи учители. Младите кадри в образователната система са спешен приоритет за министерството, защото средната възраст на даскалите е 50 години, сочи статистиката на просветното ведомство.

Средствата за привличане на учители под 29 години вече са осигурени от еврофондовете. 60 млн. лв. са договорени по оперативната програма "Човешки ресурси" за квалификация на неопитни педагози. Общо 40 000 души ще се възползват от мерките, съобщи зам.-министърът на образованието Петя Евтимова.

По време на дискусията експертите признаха, че основата от 10 години стаж за кариерно развитие може да доведе до отчаяние младите специалисти. Затова системата за израстване в професията да се промени в новия закон за училищното образование, обмисля МОМН. Идеята е да се въведе бърза писта за израстване на младите специалисти, каквато е практиката в Англия и Франция, поясни Анелия Андреева. Така младите кадри, които постигат успехи още с влизането в школото, могат да получат предложение за по-бързо издигане в професионалната стълбица. Освен това десетте години основа понякога не могат да бъдат единствения показател, защото през това време учителят може да не действа активно по задачите си, мотивираха се образователните специалисти.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
какво ще каже,когато стане бой в час или ученолюбив ученик те напсува или си влиза и излиза от час когато му скимне, а не може да го гониш,не може да направиш нищо и като викнеш родителите те да ти кажат, че в къщи детето не прави така......
+3
 
 
Да увеличат заплатите на младите учители, а на старшите да им се увеличава постепенно според това колко стаж имат и с какво допълнително са се занимавали като организация на тържества, представления и т.н! Сега заплатата на един току-що започнал учител е 350 лв чисти пари! Е, какво е това?!?!?!? И какво излиза, че като станем на 50 години, тогава ще взимаме по 600 лв заплата! Ми, сори, но няма да стане! Точно след 2-3 годинки ще настъпи масовото пенсиониране на наборите 51,52,53 и да видим тогава как ще се реве за даскали! Ама трудно и ще си попълнят кадрите- при 350 лв стартова заплата! Да стане едно 450 чисти пари за Пловдив и ще има тогава много желаещи! В София заплатата на един начинаещ даскал е 650-700 лв! Т.че ОС на Пловдив да вземе малко да помисли по този въпрос и да вземе решение, защото заплатите не се определят от МОН, а от ОС на съответния град!!!
+2
 
 
Младите кадри ще се привлекат и задържат като учители когато се увеличи заплащането. То хубаво някой по-опитен учител да им помага докато навлезнат, но това не е основното, което ще ги задържи. Пък и не се знае този наставник колко ще помага и колко ще пречи. В Блъгария по приницип малко трудно се дава път на младите.
+1
 
 
Цитат: "средната възраст на даскалите е 50 години". Коментар: Представям си как един 60-годишен стар(ши) учител с 35 години стаж, от които 15 са през комунизма, ще наставлява и съветва младия си 25-годишен колега. На какво може да го научи? Може би на това как да създава "всестранно развити личности", "строители на развито социалистическо общество" или свободомислещи демократи? Май още не е заглъхнала онази "прекрасна" песенчица: "Комунистите Родината изграждат, комсомолците след тях вървят. Пионери, пионери, славен път ви чака, трудов път! Комунисти, комсомолци, пионери - все в един и същи строй, все в един и същи строй, заедно във труд и в бой! В труд и в бой, в труд и в бой, в труд и в бой!".
0
 
 
Това не е надпервара между млад-стар,а в помощ на младите,защото ще дойде време няма да има учители,всички ще се пенсионират,и тогава младите които останат може и да не се справят, ако някой не им е показал пътя,ще трябва те първа да се учат и от грешки и да изграждат умения,по- лесно е сега да се въведе тази помощ.Иначе и младите нямат перспектива и желание да участват
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: