Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Можем да вадим лична карта и паспорт до четвъртък на обяд
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:29 / 23.03.2010Коментари (0)452
Ако ви се налага срешно да си извадите лична карта или паспорт имате още ден и половина. От четвъртък на обяд вече няма да се приемат заявления за лични документи. Гишетата в районните полицейски управления ще отворят врати отново в понеделник, когато започва приемането на докумените за лични карти и паспорти от новия образец.

Ако спешно ви трябва лична карта или задграничен паспорт може да поискате такива до четвъртък на обяд. Приемат се обаче заяваления само за експресни поръчки. Документите от стария образец, които ще получите в петък, ще важат през следващите 5 години за паспортите и 10 години за личните карти без ограничения и няма да се налага да ги сменяте. От понеделник започва да работи техника, която ще произвежда новите лични карти. Те ще издържат дори на заливане с вода.

Мария Костадинова, директор „Български документи за самоличност" - МВР: - Технологиите са толкова напреднали, че е изобретен материал, който наистина е с такива параметри, че не само десет, а много повече години ще издържи като качество.

Фалшификацията, която най-често се прави, е смяна на снимката. Върху новите документи изображенията само изглеждат отпечатани, а всъщност са изключително фини перфорации, които се правят на тази машина.

Мария Костадинова, директор „Български документи за самоличност" - МВР: - Тези перфорации ще преминат през цялата карта и погледнато от двете страни, снимката ще бъде една и съща и вече наистина много трудно ще може да се фалшифицират.

Задгараничните паспорти ще бъдат защитени със същата технология. В кориците и страниците обаче има защити, които са известни само на спецслужбите и са едни от най-строго пазените тайни. Най новото е чипът с биометрични данни, който се вгражда в паспорта. При съмнение те могат да бъдат прочетени и сравнени с видното написано в документа. Заради защитите от фалшифициране, снимките за лични документи вече ще се правят в полицията.

 

Източник: БНТ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: