Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 4000 души валидираха професионалните си умения
©
4045 души в България са валидирали професионалните си умения и знания и са се сдобили с документ, удостоверяващ компетентностите им през последните 8 години. Данните бяха оповестени по време на първата секторна среща с работодатели, браншови и професионални организации в сектор "Строителство“, организирана по проект "Програма за уменията“ на Министерството на образованието и науката.

Една от  целите на проекта е именно популяризиране на възможностите за валидиране на професионалните умения и на ученето през целия живот сред различните професионални сектори.

"Ученето през целия живот за нас вече не е само политика, а кауза“, каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при откриването на срещата. Тя изтъкна, че ако преди 10 години се е говорило за липса на работна ръка, то днес вече има дефицит на кадри в почти всички сектори. Затова е важно да се фокусираме изключително сериозно пред предизвикателствата на бъдещето, когато ще се изисква още по-голяма адаптивност на пазара на труда, отбеляза зам.-министърът. Тя посочи, че правилният подход е в съвместната работа на институциите с бизнеса и сътрудничеството на хората, които предоставят обучение с тези, които виждат резултата от него.    

"Богатите хора в бъдеще ще са тези, които притежават широк спектър от знания и умения. Които на базата на тези знания и умения биха могли да постигнат добра реализация на пазара на труда и оттам по-добро качество на живот“, заяви главният секретар на Министерството на образованието и науката Любомир Йосифов, който е и ръководител на проекта "Програма за уменията“, финансиран по програма "Еразъм +“.

По време на секторната срещата бяха представени последните промени в Закона за професионалното образование и обучение и новият списък на професиите, които ще бъдат по-широкопрофилни. Специално в професионално направление "Строителство“ ще има шест професии -  Строителство и архитектура, Водно строителство, Транспортно строителство, Парково строителство, Реставрация на недвижимо културно наследство и Експлоатация и сделки с недвижими имоти с общо 32 специалности. Към тях може да се добави и професия Геодезия, която влиза в професионално направление "Архитектура, урбанизъм, геодезия“.

Изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност д-р Драгомир Цанев представи опита на организацията в обучението на възрастни и осигуряване на допълнителни квалификации. Беше подчертана необходимостта от това специално в сектора на строителството. Много от заетите там работят по конкретни обекти за определен срок. След като приключат те започват работа по друг обект, който има различни характеристики и за реализирането му са необходими конкретни умения. В този случай валидирането на специфични умения и възможностите за допълнителна квалификация биха били полезни и за самите служители и за строителния бизнес, който търси определен тип специалисти за конкретните си проекти. Обърнато беше внимание и на навлизането на дигитализацията и в строителството, което дава възможност в сектора в бъдеще да бъдат заети и повече жени и млади хора.

В дискусията се включиха представители на работодателски и браншови организации,  строителния бизнес, синдикатите, образователни институции, Министерството на труда и социалната политика, Националната агенция за професионално образование и обучение и Регионалното управление на образованието София-град.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: