Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не правете тези грешки при проверка на нивото на маслото в двигателя
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:38 / 17.09.2024Коментари (0)398
©
При различните автомобили проверката на нивото на маслото в двигателя има своите специфики. Например, много съвременни автомобили имат така наречената "електронна масломерна щека“ - система, която позволява да следите нивото на маслото с помощта на бордовия компютър. По-старите коли нямат подобна система.

За да сте сигурни, че нивото на маслото е в нормата, трябва да паркирате колата на равна повърхност и да оставите маслото да изтече в картера. С други думи, преди да проверите, трябва да оставите колата да престои с изключен двигател поне 15 минути. След това изваждаме масломерната щека, избърсваме я с парцал или салфетка, връщате я обратно в отвора и изчакваме няколко секунди. След това изваждаме щеката и замервате маслената следа. Нивото на маслото трябва да е по средата между маркировките "минимум“ и "максимум“.

Автомобилът е паркиран на неравна повърхност

За да получите неправилни резултати от замерването на маслото, е достатъчно дори едно от колелата на автомобила да не е стъпило на равна повърхност. Ако по време на измерването колата е паркирана на наклон, със сигурност замерването ще е невярно. Със сигурност идеалният вариант е автомобилът да е паркиран на равна асфалтова повърхност.

Освен това не трябва да проверявате нивото на маслото, когато в купето има хора или когато багажникът е натоварен. Показанията в такъв случай също ще са неверни.

Неправилен държане на масломерната щека

Много шофьори, които бързат, просто изваждат масломерната щека и бързо, на око, оценяват нивото на маслото. Това е неправилно: първо трябва да избършете масломерната щека, след това да я вкарате обратно в отвора, докато спре, и да я извадите отново. В този случай щеката трябва да се държи вертикално надолу, така че стичащото си масло да не може да изкриви резултатите от измерването.

Когато проверявате нивото на маслото, трябва да проверите и измервателната пръчка от всички страни. Ако от едната страна нивото се окаже по-високо, трябва да се съсредоточите върху другата страна, където е по-ниско. Но в този случай, разбира се, трябва да повторите теста.

Прибързана "гореща“ проверка

Първо, никога не проверявайте маслото при работещ двигател. Уви, и това се случва - не само не разпознаваш нивото, но и се цапаш. Ако направите замерването само няколко минути след изключване на двигателя, нивото най-вероятно ще бъде на минималното - маслото просто няма да има време да изтече в картера. Много производители на автомобили препоръчват проверка на нивото на студен двигател. Има обаче и изключения. Редица модели имат маркировки за студено и горещо на масломерните щеки със съответните ивици за оценка на нивото на маслото на студен и топъл двигател, пише carmarket.bg.

Замърсяване на масломерната щека

Изключително нежелателно е да избършете щеката с мръсен парцал, листа или други налични средства. Също така, когато проверяват нивото на маслото, невнимателните шофьори докосват мръсните повърхности в моторния отсек с щеката и я поставят обратно в отвора, без да я почистят. Така в картера попада мръсотия.

Подобни абразивни частици могат да повредят частите на агрегата - по-специално стените на цилиндъра, коляновия вал и разпределителния вал. Оттук и заключението - използвайте само чисти кърпи, за да забърсвате масломерната щека. Почистете и зоната около нея преди всяка проверка на нивото на маслото. И още нещо - когато измервате нивото, може да помиришете щеката. Миризмата на гориво или изгоряло е причина за спешна диагностика на двигателя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: