Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не пренебрегвайте подуването на краката в жегите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:17 / 16.06.2024Коментари (0)1033
©
Лятото е сезонът на слънчевите дни и топлото време, което мнозина очакват с нетърпение. Но за някои хора, жегите могат да донесат не само радост, но и неприятности. По време на горещините много хора страдат от прекомерно задържане на вода и подуване, особено в краката.

Това състояние може да причини дискомфорт и да повлияе на ежедневието ни. В тази статия ще разгледаме причините за подуването на краката в жегите и как можем да се предпазим, и облекчим симптомите.

Причините

Подуването на краката, известно като периферен оток, е леко и безболезнено състояние, което е изключително разпространено.

Топлината кара кръвоносните съдове да се разширяват, особено когато седим на стол или стоим дълго време. В резултат на това се задържат течности, което води до оток. Ефектът на гравитацията също играе роля, като причинява подуването да се концентрира главно в стъпалата, глезените и прасците.

Рискови фактори

Периферните отоци са често срещани и обикновено създават повече неудобства, отколкото сериозни здравословни проблеми. Въпреки това, някои хора са по-склонни към задържане на вода в организма. По-възрастните хора, бременните жени, жените в цикъл, както и тези с наднормено тегло, са особено уязвими. За тях е важно да вземат предпазни мерки, за да се предотврати подуването по време на горещините.

Предотвратяване на подуването

За да избегнем подуването, най-добре е да избягваме топлината, колкото е възможно. Поддържането на тялото охладено ще намали разширяването на кръвоносните съдове (вазодилатацията) в краката и по този начин ще се избегне задържането на течности. Също толкова важно е да се избягва продължителното седене или стоене. Неподвижността причинява огромно задържане на вода в стъпалата, глезените и прасците.

Ако все пак ви се налага да сте дълго време седнали или прави, опитвайте се да си взимате кратки почивки за разходка или разтягане. Освен това, намаляването на приема на сол може да помогне за поддържането на здравословен баланс в организма.

Облекчаване

Подуването на краката може да бъде облекчено и в домашни условия. Достатъчно е да повдигнем краката си, например на леглото или дивана. Обливането с по-студена вода също е от полза. Тези прости методи могат да помогнат за намаляване на отока и облекчаване на дискомфорта.

Кога е редно да се потърси лекарска помощ? Важно е да се знае, че подуването на краката може да е признак на по-сериозно състояние. Лекарска помощ е добре да се потърси тогава, когато подуването е комбинирано с висока телесна температура, по-рядко уриниране или анамнеза за чернодробно заболяване.

Подуването на краката в жегите може да бъде неприятно и досадно, но с правилните мерки може да се избегне или поне облекчи. Важно е да се грижим за себе си и да не пренебрегваме сигналите на тялото си. Поддържането на тялото охладено, избягването на продължително седене или стоене и намаляването на приема на сол са само част от начините да се справим с този проблем. Не забравяйте, че при по-сериозни симптоми е важно да потърсите медицинска помощ. С малко усилия и внимание можем да се насладим на лятото без дискомфорт, пише actualno.com.

Още по темата: общо новини по темата: 994
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
предишна страница [ 1/166 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: