Няма да има масово поскъпване на агнешкото месо за Гергьовден. Това прогнозира пред Дарик министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Седмица преди празника цената на живо тегло е между 5 и 6 лева, а цената на килограм агнешко в търговската мрежа варира от 12 до 15 лева.
Според земеделския министър нито производителите, нито търговците ще си позволят да надуят цените преди Гергьовден.
"Прогнозите са, че агнешкото ще бъде по-евтино от Великден. Цената преди Великден падна, а не скочи, нещо, което не се е случвало от години. Предупредих някои от производителите на агнешко да не вдигат прекомерно цената, защото стоката ще им остане и последният им шанс ще бъде, тъй като са близо Великден и Гергьовден, да ги реализират по Гергьовден, тъй като гръцкият пазар заради кризата е свит много и експортът за Гърция е почти нулев за тази година. Реализацията на агнешко остава само на вътрешния пазар. Определено има натиск от вносно агнешко, което е доста евтино. Очакваме нормални цени", заяви министърът.
Мирослав Найденов припомни, че миналата година цената на агнешкото по Гергьовден скочи до 20 лева. |