Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Община Дупница сред топ длъжниците, Благоевград при отличниците
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:18 / 04.01.2012Коментари (0)326
© Blagoevgrad24.bg
В края на изминалата година министър Симеон Дянков попари и очакванията на някои кметове, изпаднали в по-тежка ситуация, да се справят с нея с помощта на централната власт.

На 18 ноември той изпрати писмо до кметовете и председателите на общински съвети с две сериозни предупреждения: да не трупат нови дългове и да планират разходите си за новата година само на базата на очакваните приходи и държавни субсидии, както и да спазват строга финансова дисциплина, защото ще бъдат проверени от Държавната финансова инспекция и при  наличие на нарушения може да им бъдат спрени дори държавните субсидии.

Министърът препоръчва кандидатстване по европейските оперативни програми като възможност за компенсация на бюджетния недостиг и съкращаване поне с 15 процента на общинските администрации.

От какво са дълговете

Данните на финансовото министерство показват, че за делегирани от държавата дейности се дължат 6.864 млн. лв., а останалите - 202.590 млн. лв., т.е. 96% от просрочените задължения, са за местни дейности, в които слизат ремонтите на детските градини, училищата и т.н. Най-голям е делът на просрочените задължения за капиталови разходи - 39%.

Именно тук се включват дължимите суми към строителните фирми. Това потвърждава твърденията на Камарата на строителите в България, че дълговете на общините към фирми от бранша са за около 90 млн. лева. На второ място са просрочените плащания за външни услуги - 29 на сто, а на трето - за издръжка на училища, детски градини и т.н. - 21%.

Топ длъжниците

Общините с най-голям размер на просрочени задължения са Перник, Сливен, Кърджали, Дупница, Видин, Силистра, Поморие, Хасково, Смолян, Родопи, Карлово, Ракитово, Златоград, Пазарджик, Велинград, Белоградчик, Пловдив, показват данни на МФ. Общо задълженията на община Видин към началото на ноември са за близо 19 милиона лева при годишен бюджет от 32 милиона, твърди новият кмет Герго Гергов.

В средата на ноември дори сградата на общината остана без ток заради неплатени сметки към ЧЕЗ.
Дълговете на Смолян са за над 11 млн. лв., а на Сливен - 10 млн. лв. Новите кметове на двата града твърдят, че ще се справят с тежката финансова ситуация. Вече са планирали съкращение на администр
© Blagoevgrad24.bg
ацията през тази година.

"Всичко, което може да се окачестви като лукс, ще бъде орязано. Например месечно общината е давала 10 000 лв. за бензин, вече се справяме с 1000 лв. Намаляваме лимитите на телефоните. Годишно над 100 000 лв. са отивали за абонаменти и обяви и тук драстично ще намалим разхода", каза смолянският кмет Николай Мелемов. Той е от ГЕРБ и зае поста след два мандата на Дора Янкова от БСП.

"Направили сме вече план за разсрочване на задълженията по тримесечия за цялата 2012 г. и сме изпратили уведомление за това до Министерството на финансите", каза и кметът на Сливен Кольо Милев от БСП. През есента той спечели изборната надпревара в пряка конкуренция с подкрепения от ГЕРБ Йордан Лечков.

Има и отличници

Данните на МФ показват, че финансово дисциплинираните общини са много малко - едва 40 от 264 имат по-високи собствени приходи от разходите им за местни дейности. Сред отличниците са Благоевград, Хасково, Русе, Каварна, Асеновград, Несебър, Стара Загора, Варна, Бургас, Пловдив, Троян, Козлодуй, Разград, Велико Търново, Габрово и Столичната община.

Източник: capital.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: