Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Окончателно: Агенти на Държавна сигурност няма да са дипломати
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:57 / 14.07.2011Коментари (0)111
©
Български граждани с установена принадлежност към Държавна сигурност, няма да бъдат назначавани на публични длъжности в дипломатическите ни представителства. Това решиха днес народните представители, съобщи агенция "Фокус". "За" приемането на поправката гласуваха 92-ма, "против" 28 и двама "въздържали се".

Юнал Лютфи, от ДПС, заяви на последвала дискусия, че през всички тези 18 години проблемът с досиетата на публичните личности в Република България се използва с цел да бъдат дискредитирани отделни политици и отделни политически партии.

"Тон даде правителството на г-н Костов и неговият министър Богомил Бонев. Есента на 1997 г. беше изнесен един списък от 27 народни представители като половината и повече бяха депутати от ПГ на ДПС", каза той.

Тази практика продължи и след това - вадеха се отделни имена, именно с тази цел. Това политическо поведение служеше, за да се озаптят недоволните в отделните парламентарни групи.

Съгласно този закон, бяха оповестени и минали народни представители, заяви Лютфи. По думите му - излезли са и депутати, включително и от СДС, но те не са били оповестявани публично. "ДПС иска, с приемането на този закон, да се получи онзи катарзис и да се сложи край на търговията с досиета.

Да се сложи край веднъж завинаги на зависимостта от Държавна сигурност, защото, когато се обявят всички, принадлежали към едни или други структури на Държавна сигурност, тогава вече отпада зависимостта. Какво става - и до ден-днешен все още витае в пространството, че не всички досиета на политици действащи и до днес са разкрити", заяви Юнал Лютфи.

Междувременно стана ясно, че парламентарната група на Коалиция за България ще настоява президентът да наложи вето върху Закона за дипломатическата служба. Това каза на брифинг в парламента лидерът на БСП и председател на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев.

Той посочи, че ще бъде сезиран и Конституционният съд, тъй като промените са антиконституционни и въвеждат лустрация по отношение на българските дипломати.
Чрез този законопроект се въвежда колективна вина и се ограничават личните права на гражданите, каза Станишев.

Самият законопроект въвежда еднолично управление на Министерство на външните работи и на българската дипломация. Той изземва правомощия от Министерския съвет, от министър-председателя и ги дава на министъра на външните работи, разрушава цялата професионална структура на българската дипломация и премахва всякакви ограничители върху произвола на министъра, отбеляза още Сергей Станишев.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: