Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Опасни храни в детски ясли и градини
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:59 / 23.09.2010Коментари (0)132
Негодни храни са спипали ветеринарни и санитарни инспектори при масирани проверки в 1551 детски градини и ясли в цялата страна. Иззети са 102 килограма месо и месни продукти, 32 килограма млечни, 5,5 килограма риба и 330 броя яйца.

Резултатите от проверките бяха оповестени вчера от агроминистъра Мирослав Найденов, който посети столичната ЦДГ "Веселина" в компанията на кметицата на София Йорданка Фандъкова. След проверките са затворени ясла и градина в Смолян и Благоевград, както и пункт за храна в Разград.

След проверките са съставени 216 предписания за различни нарушения и са издадени 44 акта. Най-много нередности са установени в Благоевград. Столицата се оказа отличник - само с 6 акта и 2 предписания при проверени 147 обекта.

Според земеделския министър Мирослав Найденов отчетените резултати са по-добри от очакваното, но контролът трябвало да е системен.

Основните нарушения са за храни с изтекъл срок на годност, неустановен произход и липса на етикети. Наред с това са открити и проблеми в материално-техническата база и са издадени 5 заповеди за унищожаване на храни. Намерени са макарони, хляб, халва, маргарин, пудра захар, мая и различни компоти с изтекъл срок. По градините имало и недовършени ремонти, както и проблеми с канализацията.

Тези нарушения ще бъдат отстранени в следващите две седмици. За постигането на оптимални резултати ще се изготви и специална наредба за храненето в детските градини и ще се осъвременят настоящите рецептурници, по които се хранят децата от 2002 г. насам. При изготвянето на документите ще се използва и опитът на страните членки на ЕС, както и специализирани мнения на диетолози и педагози, добави Найденов.

Според Фандъкова трябва да се намери начин контролните органи да проверяват храните преди доставките, защото директорите нямали компетенции за установяване на точния състав на продуктите.

При посещението си земеделският министър опита обедното меню на децата. Спаначената супа не се оказа по министерския вкус за разлика от пилето с картофи. Малчуганите бяха зарадвани със здравословен подарък - 240 килограма плодове и зеленчуци.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: