Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отнемат правото на Цветанов да подписва за СРС-тата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:20 / 21.02.2011Коментари (0)501
© Blagoevgrad24.bg
След скандала с изтеклите записи от подслушването на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов вътрешният министър ще загуби правото да разрешава прилагането на специални разузнавателни средства (СРС). Това стана ясно на провелата се днес среща за използването на СРС-та.

Главният секретар на МВР пък ще има право да оставя в ръцете на службите преценката по кой случай трябва да използват СРС.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Борис Велчев, министърът на правосъдието Маргарита Попова и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Четиримата са се обединили около идеята, че трябва да бъде засилен съдебният контрол върху използването на СРС. Сред другите основни идеи е в МВР отговорността върху издаването на разрешения за ползването на СРС да се прехвърли от министъра на вътрешните работи на главния секретар на министерството.

Има предложения за промени в закона за СРС - да се добави позиция и хипотеза, която да изиска мотивация от съдията при разрешението за използване на СРС - че тази информация не може да бъде събрана по друг начин.

"Съдиите ще дават толкова разрешения за СРС-та, колкото могат да контролират", заяви премиерът Борисов след срещата.

По думите на министър-председателя в противен случай щяло да става това, което се случва сега - ще се водят СРС-та, няма да се изписват, и ще отиват в хората, които са ги поръчали.

"Като цяло отговорността по СРС-тата трябва да се сподели между съдията, главния секретар и директорите на служби", коментира Борисов.

"Трябва да се регламентира целият процес по издаването и използването на СРС-тата - да опише последващия съдебен контрол по исканията, процедурите, съхраняване на информацията", обясни министърът на правосъдието Маргарита Попова.

"Необходими са три промени по отношение на използването и контрола на СРС-тата", смята главният прокурор Борис Велчев. Първата е да се засили ефективността при използването им - предимно за борба с организираната престъпност. Втората е да се засилят гаранциите за правата на гражданите и третата - използването трябва да се отдели от политиката, не защото има основания за това, а понеже има подозрения в обществото", обясни Велчев.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: