Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ПП-ДБ искат промени за личните карти
Автор: Петър Дучев 19:57 / 17.09.2024Коментари (0)391
©
Над 50 хил. българи нямат постоянен адрес и лична карта, заради което нямат достъп до здравеопазване, образование и работа. С промени в Закона за гражданската регистрация, внесени в Народното събрание тази седмица, ще се даде възможност на гражданите да получат служебен адрес, с който да им се издаде лична карта.

Целта на изготвения законопроект, внесен от ПП-ДБ, е да създаде възможност на гражданите, които нямат и не могат да представят документи за адресна регистрация (за собственост или за ползване на имота, договор за наем и др.), да заявят адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес. Със законопроекта се въвежда "служебен адрес“.

Инициативата за промените в закона е на кабинета Денков, когато беше създадена работна група в МРРБ с експерти от ключовите организации, които работят по темата. Законопроектът беше довършен и качен за обществено обсъждане в края на януари тази година по време на мандата на Андрей Цеков като министър на регионалното развитие в кабинета Денков.

Липсата на документи блокира достъпа до здравеопазване, образование и работа. Проблем е и за българските граждани, пребиваващи трайно в чужбина, които нямат собствен имот на територията на страната, да заявят адресна регистрация.

Очаква се с новия закон всички граждани да могат да заявят адресната си регистрация, което от своя страна е предпоставка да се снабдят с документ за самоличност, за да могат да започнат работа, да упражняват правата си, както и да получават услуги.

“Личната карта е ключът към основните ни граждански права. Никой не трябва да бъде лишен от тях, само защото няма дом," казват от “Продължаваме Промяната - Демократична България"

Служебният адрес, който се въвежда със закона, ще е адрес на недвижим имот – общинска собственост, който ще се определя от кмета на съответната община за извършване на служебна адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес.

Със законопроекта се предвижда гражданите със заличен по реда на чл. 99б от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) единствен постоянен и/или настоящ адрес или чийто постоянен и/или настоящ адрес е заличен от Националния класификатор на настоящите и постоянните адреси, да бъдат адресно регистрирани на служебен адрес.

Промените в закона имат за цел и да намалят незаконните практики с фалшиви регистрации, като се дава възможност за посочване на легитимен служебен адрес.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: