Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Паспортните служби ще работят и в събота
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 06:25 / 27.05.2010Коментари (0)423
© Blagoevgrad24.bg
Паспортните служби ще работят и в събота, а през седмицата служителите да отварят час по-рано и да затварят 60 минути след 17 ч.

Това са някои от мерките на МВР за справяне с опашките за нови документи, които ще бъдат въведени до седмици, обеща шефката на дирекция "Български документи за самоличност" (БДС) Мария Костадинова.

"С министър Цветанов преди повече от седмица сме обсъдили тази промяна и той подкрепи всички мерки, които ще улеснят гражданите. Ако се появи възможност за ускоряване на процеса, сме готови и на законови промени", категорична е комисар Костадинова. Вчера имаше поредна оперативна среща между нея, зам. вътрешния министър Павлин Димитров и експерти от МВР, на която се обсъждаше какво още може да се направи, за да се ускори подмяната на паспорти и лични карти.

Очакваме официално да пристигне предложението на депутатите от СДС и сме готови всичко, което е възможно и приложимо, да го въведем в най-кратки срокове", категорични са експертите. Идеята на евродепутата Надежда Нейнски да се уговаря предварително дата и час за подаване на заявление вече била изпробвана, но не сработила. Причината е, че много от записалите се за среща не идвали, а отвън се събирала опашка с други кандидати за нови документи, разясни Костадинова. Според нея тази мярка може да започне да се прилага след като премине най-натовареният период на подмяна на документи.

До края на 2010 г. МВР трябва да издаде над 3 млн. лични карти, паспорти и шофьорски книжки, чиято валидност изтича. В момента на ден средно се печатат 12 000 нови документа.

Сериозен проблем с опашките имало само в София, като вече им е отпусната допълнителна биометрична станция. В момента се обмислят варианти да има дежурни служители от 7 ч сутринта, а работното им време да се удължи вместо до 17 до 18 ч. Най-сериозни опашки се натрупвали пред столичното 6-о РПУ, където на няколко пъти дори граждани се бият, за да минат по-бързо.

По предложение на началника на управлението там отворили трето работно място за стационарна биометрична станция. Така едновременно на три места ще свалят отпечатъци и ще правят снимки. За да заработи новата техника, е необходимо технологично време и затова е създадена временна организация за приспособяването на една от подвижните станции, която да поеме част от гражданите, обясниха от МВР.

От централната дирекция са изпратени и още две служителки, които да помагат на най-голямото столично районно. От МВР още веднъж призоваха хората, които нямат спешни пътувания в чужбина, да оставят подмяната на документи за юли и август. Тогава щяло да има най-малко опашки.

От МВР обсъждат сериозно и възможността заплащането на таксата за документи да става през банкомат или по друг по-бърз начин в срлавнение с внасянето на парите на банкови гишета. Голяма част от опашките се образували именно заради тези такси.

От БДС припомнят още, че вече е възможно някой ваш близък да вземе готовите ви документи. За да се възползвате от това улеснение трябва да заявите в паспортната служба името и данните на човека, кой ще ги получи.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: