Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пет признака, че имаме нужда от почивка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:00 / 13.06.2024Коментари (0)993
©
В сезона на отпуските сме, но лятото не е единственото време, в което се нуждаем от почивка - особено ако водим забързан начин на живот и все сме под стрес. Доста често обаче заради многобройните задължения нямаме време или пък умишлено пренебрегваме сигналите, които тялото ни дава. А то знае най-добре от какво има нужда.

Организмът отговаря на стресa по много и различни начини. Но когато той е устойчива величина в нашия живот, сякаш спираме да обръщаме внимание на признаците, че е време да натиснем спирачката и да си дадем почивка поне за малко. И ако това продължи прекалено дълго, може да стигнем до сериозни увреждания на физическото и психичното ни здраве. Затова е важно да разпознаваме следните знаци и да им отговаряме адекватно.

Емоционални промени

Ако не сме си взимали скоро почивка (а наистина имаме нужда от нея), вероятно ще забележим, че сме станали по-емоционални, меним настроението си често и редовно изпитваме тревожност, макар и без основателна причина. 

Доста е възможно да имаме и непрекъснато повтарящи се мисли, да не можем да се концентрираме и често да забравяме разни неща. Друг признак е изчезване на удоволствието от дейности, които преди това сa ни били любими - като четене или гледане на сериали например. Чувстваме се апатични и ни е трудно да взимаме решения.

Трудни взаимоотношения

Не говорим само за тези в личен план, а за цялостни трудности в общуването с хората около нас. Ако предпочитаме да го избягваме и могат да ни подразнят дори с една-две думи, значи вероятно сме на крачка от бърнаута и е добре веднагa да си дадем почивка. Същото важи и ако изведнъж започваме да искаме да прекарваме все повече време сами и да се чувстваме сякаш всички ни напрягат.

Проблеми със стомаха и съня

Стресът се отразява негативно не само на мозъка, но и на храносмилателната система. Както знаем, червата и мозъкът са пряко свързани и емоциите им влияят директно. Затова когато сме под голямо напрежение за дълъг период от време може да започнем да изпитваме храносмилателни проблеми, запек, диария, промяна в апетита или в теглото.

По отношение на съня има два сценария - може да спим добре, но на сутринта да се будим все така уморени. Другият е да имаме проблеми като трудно заспиване или често събуждане, които да ни пречат да си починем качествено. И в двата случая се нуждаем от повече време за почивка.

Често боледуване

Имунната система също е пряко потърпевша от хроничния стрес. Затова ако напоследък ни се случва да боледувамe по-често, отколкото обичайно, вероятно вече знаем причината. 

Защо имаме нужда от почивка

Стресът и начинът, по който тялото ни реагира не него, могат да бъдат полезни само в определени ситуации и за кратък период от време. Но ако това продължи прекалено дълго, негативите за организма са много.

Когато се активира режимът "бий се или бягай", започва отделянето на кортизол и адреналин. Кортизолът пък води до отделянето на глюкоза в кръвта, защото тя ни дава енергията, от която сe нуждаем, за да можем да се справим с рискованата ситуация. Междувременно пък нивата на инсулин падат, кръвоносните съдове се стесняват. И ако тези промени продължават непрекъснато с месеци, това може да доведе до редица здравословни проблеми, пояснява Time.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Местни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: