Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пламен Димитров: Ако Турция се присъедини към БРИКС, незападният вектор ще бъде засилен
Автор: Йоланда Пелова 22:14 / 05.06.2024Коментари (0)966
©
Турция се позиционира като "незападен" полюс и разглежда групата БРИКС като елитен клуб на незападните държави, в който е по-добре да се членува, отколкото да не се членува. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

"Първо прави впечатление, че желанието на Турция, заявено от външния министър Хакан Фидан по време на посещението му в Китай, страната да се присъедини към БРИКС, означава, че Анкара вижда Китай като естествен лидер на тази група държави. На второ място той казва, че това е добра алтернатива на присъединяването на ЕС, тъй като преговорите са замразени от няколко години и Турция няма шанс да влезе в тази организация. Страната най-вероятно вижда някаква икономическа алтернатива в присъединяването към БРИКС. На трето място бих изтъкнал, че БРИКС, бидейки група от държави, които са незападни, означава, че Турция също би искала да се позиционира като един от важните полюси на силите в света, който не принадлежи към Запада. Тук не става дума за някакво противопоставяне между членството на Турция в НАТО и в БРИКС, тъй като групата БРИКС няма елементи на военно сътрудничество", коментира Димитров.

Той обърна внимание, че през последните години Анкара се стреми да се позиционира като център на т. нар. Тюркски свят чрез организацията на тюркските държави, същото така и като един от лидерите на Глобалния юг: "Особено в изостреното положение в Близкия изток между израелци и палестинци в Газа, Турция зае много яростно страната на палестинците, което означава, че тя се представя като защитник на тези, притискани от Запада, народи и държави, тъй като Израел не се възприема като западна държава. Турция би искала да бъде един от лидерите на мюсюлманския свят".

По думите му Турция се стреми да представи един разказ за отношенията си с Брюксел, който да звучи така, че ЕС я е загърбил, като е замразил преговорите и поради това Турция се е принудила да търси някакви други алтернативи: "Турция все още има желание да се присъедини към ЕС, но е леко обидена, че европейците не откликват на това желание. Ако говорим за непосредствена перспектива в следващите няколко години Турция да стане член на ЕС това няма да се случи, а прините са комплексни за замразените преговори. Една от тях е, че особено след 2016 година Турция става все по авторитарна държава, все по малко демократична и не отговаря на политическите критерии за членство в ЕС. Турция е голяма държава с огромен селскостопански сектор, а ЕС отделя голяма част от бюджета си за подпомагане на фермерите. Преговорите могат да се възобновят, но по-скоро след ерата на Ердоган".

Според Пламен Димитров, ако Турция стане част от БРИКС се твърди, че това би означавало по-големи икономически възможности за самата страна, а за самия БРИКС - престиж, тъй като държата е с една от 20-те най-големи икономики в света.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Местни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: