Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
По четирима напират за чиновнически стол
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:40 / 07.09.2011Коментари (0)195
Средно по четирима млади висшисти се борят за едно място в държавната администрация, като за обявени свободни 1000 позиции  кандидатите са близо 4000. Това показа проверка на "Монитор" за резултатите от конкурсите по програма "Старт на кариерата" на социалното министерство, която дава шанс на дипломиралите се да започнат работа в публичния сектор направо от студентската скамейка. Условията, на които трябва да отговарят младежите освен дипломата от ВУЗ, са възраст до 29 години и липсата на трудов стаж по специалността. Офертата за работа пък включва 400 лв. месечна заплата, осигуровки и девет месеца сигурна работа. След изтичане на периода само на част от тях ще се даде възможност да продължат да се трудят в съответното ведомство.

Мераклиите за работа в администрацията, които са одобрени по документи преди седмица, ще се явят на допълнително интервю. На него ще се отсеят младежите, които ще започнат професионалния си път от чиновническия стол.

Сред най-желаните институции за старт на кариерата са министерствата, Народното събрание и данъчните дирекции. Позицията квестор в парламента се оказва доста атрактивна, тъй като претендентите за нея са 10, а мястото само едно. Сред тях освен дипломирани политолози има и кандидат, завършил живопис, а друг - египтология.

В същото време обаче никой не поиска да седне зад масата на стенографапленарната зала на Народното събрание, за която длъжност също е имало обява.

Сред кандидатите има и такива, чиито дипломи не отговарят на позициите, към които са се насочили. Например един от мераклиите за отдел "Енергийни политики" в икономическото министерство е със завършена японистика. За визовия център към Министерството на външните работи пък документи е подал бакалавър по дървообработка и производство на мебели.

Сред най-желаните министерства е точно МВнР, като десет се борят да грабнат служба в политическия кабинет на Николай Младенов. Затова пък никой не иска да се занимава с грижата за имотите на Външно зад граница. Нулев е интересът към управление на собствеността и в правосъдното министерство, макар че като цяло напливът за ведомството е доста голям.

Девет души пък се натискат за място в отдел "Икономически политики на ЕС" към финансовото министерство. Но пък за позиция в отдел "Фискални и социални анализи и прогнози", пак при Симеон Дянков, няма нито един кандидат.

На дъното по атрактивност се оказват позициите, свързани със социални дейности. Никой не е пожелал работа в Агенцията за хора с увреждания, както и в отдел "Пенсии" към НОИ-София. Без кандидати остава и обявената позиция в Регионален инспекторат по образованието в столицата. Поради липсата на конкуренция пък за единствената кандидатка за отдел "Човешки ресурси" в Агенцията за закрила на детето успехът е сигурен.

На доста по-голям интерес се радват позициите на митничари и данъчни, за които има сериозен наплив. За много от обявените места се състезават по около 10 души.

Не липсват и кандидати за работа в затворите, като дори жените се оказват по-големи мераклии за служба в тях. Например за затвора в Белене са подали документи само две дами, завършили право и икономика на индустрията. За местата за лишаване от свобода в Бобов дол, Бургас, Варна, Ловеч и Враца кандидатите са повече, но отново доминирани от нежния пол.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Катастрофи в Кюстендилско
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: