Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
По-високи глоби, ако не сигнализираме, че сме жертва на кибератака
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:06 / 05.07.2024Коментари (0)1074
©
По-високи глоби за фирми и институции, ако не сигнализират и не вземат мерки срещу кибератаки, предвиждат промени в Закона за киберсигурност, внесени от Министерството на електронното управление.

Общата цел е да се обезпечи правната интеграция на българската киберсигурност с европейската, в т.ч. посредством въвеждането на подобрените европейски изисквания във връзка с оценката на риска например, пише в мотивите към проекта.

Конкретната цел е да се запълнят констатираните празноти и отстранят несъответствията в действащото българско законодателство чрез въвеждането на правила за капацитета за оценка на риска, докладването на инциденти, тестването, повишаването на осведомеността и осъзнатостта на факта, че киберинцидентите и липсата на адекватен отговор могат да застрашат стабилността както на публичните, така и на частните субекти.

Според промените членовете на управителните органи на съществените и важните субекти са длъжни на всеки две години да преминават през обучение за придобиване на достатъчно познания и умения, което да им позволи да идентифицират рискове и оценяват практикитеза управление на риска в областта на киберсигурността и тяхното въздействие върху услугите, предоставяни от субекта.

Те са длъжни да предлагат и организират обученията и за своите служители. За съществени се считат предприятия, които надхвърлят таваните за средни предприятия, както и доставчици на квалифицирани удостоверителни услуги и регистри на имена на домейни от първо ниво, както и доставчици на DNS услуги, независимо от техния размер, пише Pariteni.bg. В групата попадат и доставчици на обществени електронни съобщителни мрежи или на обществено достъпни електронни съобщителни услуги.

Съществените и важните субекти са длъжни да уведомяват Националният координатор по киберсигурност, секторни екипи за реакция при инциденти в киберсигурността – ЕРИКС за всеки значителен инцидент. Освен това трябва да предприемат подходящи и пропорционални технически, оперативни и организационни мерки за управление на рисковете за сигурността на мрежовите и информационните системи, в основната си дейност или при предоставяне на своите услуги. 

Съществените и важните субекти съобщават на получателите на техните услуги, които са потенциално засегнати от значителна киберзаплаха, всички мерки или средства за защита, които тези получатели могат да предприемат. Когато е целесъобразно, субектите уведомяват получателите на техните услуги и за вида на значителна киберзаплаха.

Когато има основания да се смята, че значителният инцидент представлява или е свързан с извършване на престъпление, СЕРИКС уведомява Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ на Министерството на вътрешните работи за значителния инцидент и им предоставя цялата налична при него информация, пише още в проекта.

Съществен субект, който не изпълни тези задължения се наказва с имуществена санкция от 200 000 лева до 2% от общия световен годишен оборот за предходната финансова година на предприятието, към което принадлежи съществения субект, но не по –малко от 20 000 000 лева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: