Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почина уважаван преподавател от СУ "Св. Климент Охридски"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:52 / 15.01.2024Коментари (1)440
© СУ
Отиде си доц. Цветан Игнатов, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на Софийският университет "Св. Климент Охридски“. Той е починал вчера – 14 януари, на 82-годишна възраст. Това съобщиха от СУ "Св.Климент Охридски" на сайта си. 

Sofia24.bg публикува текста без редакторска намеса: 

Софийският университет "Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 14 януари 2024 г. ни напусна доц. Цветан Игнатов, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на Алма матер. Доц. Цветан Игнатов е роден през 1942 г. Творческият и трудовият му път е почти изцяло свързан с Университета. През 1966 г. той завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

От 1966 до 1991 г. работи като научен сътрудник в Единния център по математика и механика към Българската академия на науките и СУ "Св. Климент Охридски". От 1991 до 1999 г. преподава във Факултета по математика и информатика, а от 1999 г. е доцент в Стопанския факултет на Софийския университет, където преподава статистика, иконометрия и застрахователна математика. Автор е на множество научни публикации с изключително висок индекс на цитиране.

Доц. Игнатов има високи постижения в областта на статистиката, теорията на вероятностите, иконометрията и застрахователната математика. Върховото му постижение е една доказана от него теорема, която колегите математици, статистици и иконометрици са нарекли на негово име: Теорема на Игнатов. Тази теорема е едно от явленията в посочената научна област. Тя не само има огромна приложимост, но и на нея са посветени множество публикации, в това число и самостоятелни, на най-признатите учени от тази област.

През 2013 г. доц. Цветан Игнатов бе удостоен с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ . При връчването на почетната титла, деканът на Стопанския факултет за периода 2011-2015 г. доц. д-р Тодор Попов отбелязва: "Доц. Игнатов е от този рядък, за съжаление може би вече изчезващ вид учени, при които отдадеността на науката и нейните резултати е съчетана с пълно, да не кажа даже анекдотично, пренебрежение към видимите белези на признание. Без съмнение, присъждането на почетното звание "Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е един достоен жест за попълването на този пропуск".

"Изключително редки са случаите в 125-годишната история на Софийския университет, в която на доцент се връчва почетното звание "Доктор хонорис кауза". За мен е чест това да направя аз“, каза на церемонията заместник-ректорът на Софийския университет доц. Юрий Кучев.

При получаването на наградата, доц. Цветан Игнатов благодари за доверието, което му е оказано от факултетния съвет на Стопанския факултет, деканското ръководство, академическия съвет и ректорското ръководство. Той отбелязва, че за да се получат такива високи резултати в науката, важно значение има не само усилието на конкретния учен, но и атмосферата около него - отношението и подкрепата на колегите.

Поклон пред светлата му памет!

От академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 15.01.2024 г.
+1
 
 
За това ли никой не разбира от Стопанство в Тази Държава? Защо такива като този са стояли и стоят на пътя на Науката!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
България в еврозоната
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: