Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подгответе колата за лошото време
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:20 / 03.10.2010Коментари (0)214
© Blagoevgrad24.bg
Лятото свърши, което означава, че трябва да подготвим колата за лошото време. Защото след още някой друг месец ще завалят снеговете и тогава дори в столицата става трудно за движение.

Сега е моментът да побързате с оборудването на колата. В хипермаркетите и автоцентровете има голямо предлагане, а в сервизите още няма опашки. Защото когато завали снегът, изборът на гуми намалява, остават само най-скъпите модели, а чакането пред сервизите е гарантирано.

През последните години гумите за средностатистическата кола надебеляха. Ако "Голф 2" караше на 13-цолови гуми с размер 175/70, сега неговите наследници в средния клас вече се разполагат на 16-цолови гуми с ширина от 205 милиметра. Цената на комплект зимни гуми с този размер е от 400 до над 1100 лв. в зависимост от производителя.

Ако колата е с по-тесни гуми, например 185 или 195 мм и 14 или 15 цола, обуването с нов комплект е по-евтино - от 350 лв. до малко над 800 лева. Собствениците на луксозни автомобили и джипове само за една бройка плащат по 400-800 лева.

Изборът на много евтини гуми не е добър, защото качеството им не е на висота.

Не трябва да забравяме, че карането на фарове става задължително от 1 ноември. А това означава, че изгорелите крушки трябва да се сменят навреме. Но не ги купувайте от бензиностанциите - там са в много по-скъпи, отколкото в магазина. Тези на фаровете се сменят в комплект, защото в противен случай може да светят в различен нюанс.

Ако през лятото сте имали теч от охладителната система, вероятно сте доливали вода. В такъв случай сменете охладителната течност с антифриз с температура на замръзване поне минус 40 градуса.

Изхабените чистачки само размазват мръсотията по стъклата. Затова подменете и тях.

Емил Панчев, главен секретар на СБА: Направете проверка на ходовата част

Зимните гуми е добре да бъдат на отделни джанти, дори бих препоръчал да са железни, а не алуминиеви, защото през зимата има повече неравности, които не се виждат, и джантите от леки сплави по-лесно се чупят. Освен това алуминият става по-крехък при по-ниски температури.

Ако са минали 4-5 години, зимните гуми са се втвърдили и не са така ефективни, дори и да имат дълбок грайфер. По-добре е да се използват в началото на летния сезон, докато се изхабят.

Спирачките също трябва да се проверят - в какво състояние е спирачната течност, дали накладките не са за смяна.

Ако има корозирали части отдолу или по купето, хубаво е да се намажат с боя или със специален грунд, защото през есенно-зимния период те ще корозират много по-бързо.

Във всички случаи трябва да се види парното отопление, защото от него зависи обдухването на стъклата и видимостта. Ако сега има проблеми с падане на акумулатора, той със сигурност зимата няма да върши работа. Добре е да се смени или поне да се види от специалист.

Отворете капака и прегледайте електрическата система. Ако има наранени уплътнения, ги сменете, защото през зимата влагата е много по-голяма и може да се получат проблеми - окъсяване, прехвърляне на искра. Ако не сте правили отдавна проверка на ходовата част, може да го сторите сега. Регулирайте предницата, вижте дали зимните гуми нямат нужда от баланс. Ако отоплението на задното стъкло е изправно, това също осигурява комфорт. За снега задължително трябва да се подготви уред за почистване на стъклата. Не е лукс да имате и течност за размразяване на ключалки, както и да намажете гумените уплътнения на вратите с препарат против замръзване.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: