Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Погват 22 чужди ВУЗ-а у нас
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:12 / 22.02.2011Коментари (0)396
©
Прокурори проверяват 22 филиала на чужди университети, които работят незаконно у нас. Това съобщи шефката на Националния център за информация и документация Ваня Грашкина. Тя заяви, че е трудно да спомене имена, защото в момента, в който влезела прокурорска проверка, ментетата се закривали и след това отваряли врати под друго име.

Сред проверяваните вузове са и Киевският славистичен университет, както и Московският славянски институт, които са рекордьори по непризнати дипломи.

Центърът, който се занимава с легализирането на дипломи у нас, е отказал признаване на най-много дипломи от Русия и Украйна. Причината е, че те разкриват у нас филиали, регистрирани само по търговския закон, и нямат позволение от МОМН да извършват обучение на територията на България.

Сред рекордьорите по тапии менте са и Сърбия, Турция и САЩ. В Америка има цели "фабрики за дипломи", които продават фалшиви документи директно по интернет, без въобще да провеждат обучение, уточни Грашкина. Цените варират от 400 до 4000 долара.

За най-високата сума освен тапия човек може да получи и снимка от церемонията по завършването, на която той самият стои с тога пред въпросния университет.

Най-често обучението е дистанционно, а дипломата е в областта на някоя от хуманитарните науки. Други българи пък се опитват да пробутат като диплома за висше документ от двегодишни подготвителни курсове в САЩ. Всички "печатници за дипломи" вече са качени в международни бази данни и може да се проверят много лесно, каза Грашкина.

Само два месеца ще бъдат нужни вече, за да бъде призната на българин дипломата от чужд университет. Досега обикновено този срок бе около четири месеца, съобщи Ваня Грашкина. За половината от дипломите експертите дори успяват да се справят в едномесечен срок, поясни тя. Останалите обикновено се бавели, защото гражданите са забравили да предадат някой от изискваните документи.

Цялата процедура по признаването вече ще тече онлайн. Българите ще сканират документите си и ще ги подават по електронен път. След това ще получават уверение, че дипломата им е призната, с електронен подпис на просветния министър. Единственото, което трябва да направят лично, е да отидат и да занесат в НАЦИД оригиналната си диплома.

Работодателите пък вече ще могат да проверяват в специален регистър дали човекът, когото назначават, наистина е завършил в чужбина или прочутва диплома менте. Ще има и специален регистър за обезсилени удостоверения, за които съдът се е произнесъл, че са нелегитимни.

Предполага се, че първият документ, качен там, ще бъде дипломата на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева, след като проверката срещу нея приключи.

Източник: standartnews






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: