Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Потопът носи тиф и хепатит
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:25 / 10.02.2012Коментари (0)246
Наводненията в Южна България водят до риск от замърсяване на питейната и кладенчовата вода, а тя пък може да стане причина за разпространяване на инфекциозни заболявания като дизентерия, хепатит А, салмонелоза, дори на коремен тиф.

Това съобщи пред "Труд" проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Коремният тиф се среща много рядко у нас, но пък има заразоносители (хора, които отделят бактериите - причинители на заразата, чрез изпражненията си). "И ако в питейната вода се влее фекална, което е напълно възможно в бедствена ситуация като настоящата, то съществува заплаха от коремен тиф", обясни проф. Кожухарова.

Спасението е едно - много добра битова хигиена, като се започне от измиването на ръцете до това какво консумират наводнените българи. "Доставените хранителни помощи и водата са абсолютно безопасни, в никакъв случай обаче да не се пие чешмяна", отсече проф. Кожухарова. Тъй като не е реалистично съдовете, плодовете или зеленчуците да се мият с минерална вода, това да става с преварена. "Поне в първите дни", подчерта епидемиоложката. На бебетата и малките деца задължително да се дава само минерална вода, а всичко останало да се преварява или да се мие с кипната на котлона. Защото мъниците са най-уязвими за всички чревни инфекции. "Най-сигурно е да готвите с минерална вода", каза още проф. Кожухарова.

"Ситуацията е такава, че има две новини - добра и лоша", коментира пред "Труд" д-р Красимир Каменов, зам.-председател на Съюза на ветеринарните медици. "Добрата е, че нещастието се случи през зимата, когато няма насекоми, гризачите не са активни и труповете на животните не се разлагат бързо. Докато през лятото този процес се развива за часове", обясни д-р Каменов. В жегата насекомите кацат по труповете и разнасят зарази на много по-голяма територия.

"Но рано или късно ще стане топло и ако удавените животни не бъдат събрани, те ще се разложат, а бактериите от тях ще навлязат в подпочвените води", заяви д-р Каменов. Той изрази увереност, че ветеринарната служба вече е събрала умрелите животни. Единствените два екарисажа за изгарянето им обаче са във Варна и в Шумен, но и тези две области също са бедстващи и в момента труднодостъпни.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: