Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предлагат вдигане на заплатите на медицинските кадри
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:54 / 05.10.2024Коментари (0)120
©
Държавата се опитва да реши кризата с медицинските кадри като предлага по-високо заплащане. Специализантите ще получават над доходите си още около 2330 лева - или две и половина минимални заплати.

Бонусът ще е за лекари, дентални медици, сестри и акушерки.

Кризата с липсата на медицински сестри и педиатри се задълбочава все повече, а именно тя е един от основните проблеми при изграждането на бъдещата Национална детска болница.

Той е специализант по детска пулмология в Александровска болница.

"Никога не са ме плашили децата, никога не ме е плашил детският плач и винаги съм се прибирал вкъщи след края на работния ден на дежурство дневно или нощно удовлетворен от това, което съм свършил. Няма го това чувство на умора, няма го това напрежение", заяви Станислав Георгиев, специализант по "Детска пулмология" в УМБАЛ "Александровска".

И за минута не се поколебал да кандидатства по проекта за специализанти. Така става един от близо 90-те лекари, които се включват.

"Смятам за удачно, че вече се акцентира и на по-дефицитни специалности - детска пулмология, детска кардиология и детска гастроентерология, детска ендокринология и това допълнително материално стимулиране може да подтикне новите колеги, на които тепърва им предстои встъпването в специализация да се насочат точно към тези специалности", допълни пред БНТ Станислав Георгиев.

От здравното министерство напомнят, че този проект е и за медицински сестри и акушерки, каквито кандидатури към момента няма.

"Докато специализират, те получават това допълнително финансиране, като целта на проекта е да привлече нови специализанти към определените специалности, тоест знаейки, че дадената специалност е дефицитна било на областно ниво или национално ниво даден кандидат да стане специализант по нея да получава финансиране по проекта. Целта е именно да се привлекат повече специализанти точно по тези специалности и в конкретните области", коментира д-р Искра Колева, началник отдел "Образование и квалификация" в Министерството на здравеопазването.

Специализантите ще бъдат стимулирани с 2 и половина минимални работни заплати по време на специализацията си допълнително към получаваните доходи. Това е само една от мерките на здравното министерство в опитите им да разрешат проблема с липсата на кадри.

"До няколко дни ще пуснем стратегията за обществено обсъждане и ще уведомим НС за изпълнението по отношение на нейното изготвяне. Там сме предвидили още доста мерки, свързани с повишаването привлекателността на професията, създаване условия за по-добри трудови възнаграждения, създаване на условия за разпределение на натовареността на тези специалисти", каза още Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Проектът е за 170 специализанти на стойност 15 милиона лева и ще продължи до 2028 година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: