Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прекомерната консумация на витамини може да се отрази изключително негативно на организма
©
Доктор Соломатина отбелязва, че през есента и зимата много хора започват активно да приемат витаминни добавки с вярата, че те помагат за укрепване на имунитета и здравето в сезона на инфекциите и болестите.

Специалистът подчертава, че безконтролната и прекомерна консумация на витамини може да се отрази изключително негативно на организма и да допринесе за неговата интоксикация.

Възможна вреда от приема на витамини

"През есента хората започват активно да приемат витамин D и то в колосални количества.

Това може да доведе до различни проблеми: намален имунитет, развитие на невродегенеративни заболявания (например болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон или деменция), нарушаване на сърдечно-съдовата система", споделя д-р Соломатина.

Експертът също така обръща внимание на факта, че през есента, "за да подобрят имунитета", хората често започват да залагат на определени храни, които се считат за здравословни.

Например по това време на годината се увеличава търсенето на черен дроб на треска. Експертът споделя, че това е концентриран продукт, така че черен дроб на треска, както и други източници на витамини А, Е и D, трябва да се приемат много умерено.

"Няма нужда да стигаме до крайности. Не трябва да използвате безразборно витамини А, Е и D. Към добавянето на витамини към диетата трябва да се подхожда много внимателно", казва д-р Елена Соломатина. Експертът съветва хората, които искат да приемат витамини, първо да се консултират с лекаря си.

Излишъкът от витамини в организма води до хипервитаминоза. Това състояние е не по-малко опасно от хиповитаминозата. Особено тежки последствия настъпват при предозиране на мастноразтворимите витамини А, D и Е.

Те се натрупват в организма и не се изхвърлят, за разлика от водоразтворимите. По този начин витамин А може да причини рак на белия дроб при пушачи. Водоразтворимите витамини са опасни, когато се приемат в големи дози. Например, аскорбинова киселина повече от 1 гр на ден може да причини аборт.

Приемът на прекомерни дози витамини води до развитие на заболявания на сърцето, стомашно-чревния тракт, нервната система и дори онкологични заболявания. Лекарят препоръчва да се избягва неконтролиран прием на витамини, техните комплекси и хранителни добавки.

"Включете балансирана и разнообразна диета в ежедневието си и тогава приемът на превантивни витаминни комплекси ще бъде от полза. Ако имате заболявания или недостиг на витамини, следвайте режима на дозиране, предписан от Вашия лекар.

Приемайте витамини след хранене, за да намалите негативните реакции в стомашно-чревния тракт", съветва още експертът, пише zdrave.to.

Още по темата: общо новини по темата: 11
05.10.2024 »
04.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
Катастрофи в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: