ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приготвяме се за стягане на зимнината – без царска туршия няма да минем | ||||||
| ||||||
По-възрастните домакини си имат изпитана рецепта и рядко експериментират с нови. Младите на свой ред се доверяват или на майките и бабите си или търсят в интернет. Решихме да съберем за вас различни рецепти за приготвяне на царска туршия, а вие сами ще си решите коя ви допада. Взаимстваме от специализирания сайт gotvach.bg. Царска туршия без варене Необходими продукти – червени чушки - 1 кг – зелени чушки - 1 кг – червени камби - 1 кг – моркови - 1 кг – зелени домати - 1 кг – карфиол - 1 кг – зеле - 3 кг – керевиз - 1 бр. корен, стебла и листа за маринатата – олио - 50 мл – вода - 2 л – оцет - 1 л – сол - 300 г – захар - 500 г – дафинов лист - 3 - 4 начупени листа – черен пипер - 1 ч.л. зърна – аспирин - 3 бр. на буркан Начин на проготвяне Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на дребно, поставят се в дълбок съд и се заливат с маринатата, която се приготвя чрез смесване на посочените продукти и подправки. Маринатата не се вари на този етап. Съдът се поставя на студено, да престои 24 часа, като периодично се разбърква. След това зеленчуците се отцеждат и подреждат в подготвените буркани. Маринатата се кипва, отдръпва се от огъня и след като се охлади, се налива върху зеленчуците в бурканите. Но преди това за всеки буркан предварително и поотделно с малко от изстиналата марината се стриват по 3 бр. аспирин, като тази бройка се отнася за компотени буркани или омния, както мисля, че ги наричат. Царската туршия не се вари, оставя се на студено, а зимата се сервира с ракийка или по ваш вкус. Забележка: Ако ви се струва доста количеството /10 кг продукти/, то може лесно да приготвите по-малко количество и в съотношение според предпочитаните ви продукти, като лесно ще изчислите, че за 1 кг нарязани зеленчуци ще е необходимо 200 мл вода, 100 мл оцет, 30 г сол, 50 г захар, лъжичка чаена олио. Царска туршия с варене Необходими продукти – карфиол – камби – моркови – целина – черен пипер - 5 зърна – оцет - 60 мл – олио - 1 с.л. – захар - 2 с.л. – сол - 1 с.л. – чесън - 4 - 5 скилидки – дафинов лист - 1/3 бр. – магданоз Начин на приготвяне Изчистете и измийте зеленчуците, разделете карфиола на на розички, морковите нарежете на колелца, камбите се нарязват на 4, а целината – на ивички. Поставете в бурканите от всички зеленчуци в желани пропорции. Добавете солта, олиото, захарта, чесъна, черния пипер, дафиновия лист, ситно нарязания магданоз и листа целина. Долейте бурканите с вода, затворете с капачки и стерилизирайте за 8 минути от момента на кипване на водата. Посочените подправки са за 1 буркан с вместимост 800 мл. Изборът на рецептата е ваш, а зимата сервирайте с ракия или с някоя вкусна българска гозба. |
Още по темата: | общо новини по темата: 588 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/98 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Мъж и малолетно момиче пострадаха при пожар в Благоевград
11:12 / 19.11.2024
Преслава с голямо признание
09:19 / 19.11.2024
Кралица Камила каза последно сбогом
10:31 / 19.11.2024
Нова надежда за Сашка Васева
09:44 / 19.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: