Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приготвяме се за стягане на зимнината – без царска туршия няма да минем
Автор: Десислава Томева 14:12 / 12.09.2024Коментари (0)1773
©
Настъпи ли есента, а тя се задава, почти всяка българска домакиня започва да стяга зимнината. Изборът е според вкусовете – лютеница, люти чушлета, домати, кисело зеле. Със сигурност обаче, пълни ли се мазето са буркани, там задължително присъства царската туршия.

По-възрастните домакини си имат изпитана рецепта и рядко експериментират с нови. Младите на свой ред се доверяват или на майките и бабите си или търсят в интернет.

Решихме да съберем за вас различни рецепти за приготвяне на царска туршия, а вие сами ще си решите коя ви допада. Взаимстваме от специализирания сайт gotvach.bg.

Царска туршия без варене

Необходими продукти

– червени чушки - 1 кг

– зелени чушки - 1 кг

– червени камби - 1 кг

– моркови - 1 кг

– зелени домати - 1 кг

– карфиол - 1 кг

– зеле - 3 кг

– керевиз - 1 бр. корен, стебла и листа

за маринатата

– олио - 50 мл

– вода - 2 л

– оцет - 1 л

– сол - 300 г

– захар - 500 г

– дафинов лист - 3 - 4 начупени листа

– черен пипер - 1 ч.л. зърна

– аспирин - 3 бр. на буркан

Начин на проготвяне

Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на дребно, поставят се в дълбок съд и се заливат с маринатата, която се приготвя чрез смесване на посочените продукти и подправки.

Маринатата не се вари на този етап. Съдът се поставя на студено, да престои 24 часа, като периодично се разбърква.

След това зеленчуците се отцеждат и подреждат в подготвените буркани. Маринатата се кипва, отдръпва се от огъня и след като се охлади, се налива върху зеленчуците в бурканите.

Но преди това за всеки буркан предварително и поотделно с малко от изстиналата марината се стриват по 3 бр. аспирин, като тази бройка се отнася за компотени буркани или омния, както мисля, че ги наричат.

Царската туршия не се вари, оставя се на студено, а зимата се сервира с ракийка или по ваш вкус.

Забележка: Ако ви се струва доста количеството /10 кг продукти/, то може лесно да приготвите по-малко количество и в съотношение според предпочитаните ви продукти, като лесно ще изчислите, че за 1 кг нарязани зеленчуци ще е необходимо 200 мл вода, 100 мл оцет, 30 г сол, 50 г захар, лъжичка чаена олио.

Царска туршия с варене

Необходими продукти

– карфиол

– камби

– моркови

– целина

– черен пипер - 5 зърна

– оцет - 60 мл

– олио - 1 с.л.

– захар - 2 с.л.

– сол - 1 с.л.

– чесън - 4 - 5 скилидки

– дафинов лист - 1/3 бр.

– магданоз

Начин на приготвяне

Изчистете и измийте зеленчуците, разделете карфиола на на розички, морковите нарежете на колелца, камбите се нарязват на 4, а целината – на ивички.

Поставете в бурканите от всички зеленчуци в желани пропорции. Добавете солта, олиото, захарта, чесъна, черния пипер, дафиновия лист, ситно нарязания магданоз и листа целина.

Долейте бурканите с вода, затворете с капачки и стерилизирайте за 8 минути от момента на кипване на водата.

Посочените подправки са за 1 буркан с вместимост 800 мл.

Изборът на рецептата е ваш, а зимата сервирайте с ракия или с някоя вкусна българска гозба.

Още по темата: общо новини по темата: 588
06.11.2024 »
23.10.2024 »
18.10.2024 »
15.10.2024 »
28.09.2024 »
26.09.2024 »
предишна страница [ 1/98 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Зима 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: