Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Природозащитник: Хората не искат да си дадат сметка как действията ни се отразяват на климата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:08 / 16.08.2023Коментари (1)318
© Фокус
Ако допреди няколко години можеше да кажем, че климатичните промени по-скоро не се виждат в Европа, сега това става все по-реално – наводненията, суши, бури. Това се случва и в България. За мен продължава да е необяснимо как хората не искат да си дадат сметка за това как нашите действия се отразяват на климата. Това каза природозащитникът Венцеслава Кожухарова в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

Трябва да се търси системна промяна, подчерта тя. "Ролята на държавата е не само да налага политики, но и да информира, защото информираните хора сами взимат решения за себе си“, добави екоактивистът.  

Венцеслава Кожухарова е била доброволец в Гватемала. Тя разказа, че хората във високопланинските селища нямат достъп до питейна вода заради липсата на дъжд. Няма и подземни кладенци и единствената подкрепа идва от страна на неправителствени организации. Заради липсата на вода страда и реколтата и не е гарантиран сигурният достъп до храна. "Хората в Гватемала бяха до голяма степен неграмотни, но имаха едно доста добро разбиране относно това как климатът влияе върху поминъка им, здравето им, изобщо върху ежедневието им, най-малкото защото те го виждат. Те наблюдават как след като са изсекли гората около себе си, за да се отопляват през зимата, всъщност това влияе на количество дъжд и изобщо на климата около тях. Младите хора са успели да убедят възрастните, че имат проблеми и че те трябва да започнат да ги мерят. Те са решили да засаждат дървета, за да могат да предотвратят или поне да забавят ефектите, които усещат“, разказа Венцеслава Кожухарова.  

Природозащитникът Рада Бонева смята, че наред с държавните и наднационални политики, важен е и личният пример, чрез който много по-лесно се въвличат малките общности. "След това тази промяна се разраства и се превръща в начин на мислене и на живот. Вярвам, че това е по-устойчивият начин да се случи, отколкото да се налага“, заяви тя.  

Рада Бонева разказа за мисията си в Хондурас. По думите й местните усещат от първо лице какво са климатичните промени. "Те сами казват "Едно време беше нормално да има урагани на 20 години, сега ги очакваме всяка година“. За 2020 г. са се случили два последователни урагана за две седмици, което е съсипало целия им живот“, разказа тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 16.08.2023 г.
0
 
 
Нашите действия се определят от интересите на Бизнеса и Индустрията! Така че който говори да внимава какво говори! Стига вече с общи приказки и Глупости! Аман от недорасли тъпи самуни!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: