Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Чуков: Ликвидирането на лидера на "ХАМАС" показа какво означава разузнавателна операция, логистика и технологично превъзходство на израелските служби
Автор: Йоланда Пелова 18:43 / 31.07.2024Коментари (0)1072
© Фокус
Впечатляващ е начинът, по който е извършена операцията, при която бе ликвидиран Исмаил Хания с една управляема ракета в спалнята си в 02.00 часа. Всичко е направено изключително прецизно, избрано е времето и мястото, не става ясно обаче как и кой я е изстрелял тази ракета. Виждаме какво означава разузнавателна операция, какво означава логистика и технологично превъзходство на израелските служби. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него Иран не може да тръгне в открита конфронтация с Израел, защото ще деблокират отношенията си със Запада. "Ако тръгнат към примирение с администрацията на САЩ, това не може да стане ръка за ръка с широкомащабна операция. Начинът, по който е предприета и реализирана тази операция е в някаква степен път в амбициите на новия президент. Той очаква общ отговор на “Хамас" и "Хизбула", като напомни за друга прецизна операция извършена 12 часа по-рано - ударът на Израел в Бейрут", отбеляза проф. Чуков.

Той очерта основните разлики между "Хизбула" и "ХАМАС", които по думите му са огромни: "Едните са шиити, другите са сунити. Едните са част от Ислямска република Иран 1982 г., идеологически са тъждествени с деноминацията, която управлява в Ислямската република - шиити, джафарити.  Част са от финансовата империя и организационното тяло на Ислямската република. Ръководителят на Ислямската република се явява и върховен съдия при споровете в самото движение. Те са първоешалонни проксита и бяха поканени да заемат мястото на Касем Солеймани като колективно тяло, след като той беше убит в началото на 2020 г. и на негово място беше назначен Исмаил Хания. “Хизбула" е част от революционната гвардия. "ХАМАС" са сунити, не са създадени от Ислямската република, тяхното минало е на Палестинските мюсюлмански братя, създадени 50-те години на миналия век. При тях има едно лъкатушене - по-близо до Иран или по-близо до радикалните сунити или революционните сунити, които се представляват от “Мюсюлмански братя". В организация “Хамас" съществуват две крила, едното по-близо до Иран и то беше ръководено от военния министър на “Хамас", които беше убит в Бейрут. А Хания се считаше, че е един от тези, които са близо до Иран. Има и такива, които са по-близо до автентичните “Мюсюлмански братя", верни на сунизма", отбеляза проф. Владимир Чуков.

Той обърна внимание, че между Израел и палестинската групировка няма перспективи за успешни преговори. "Месеци наред преговарят, контактуват, стигат до близко споразумение, под натиска на САЩ, Катар и Египет, но винаги имаше нещо, което пречеше. След убийството на Исмаил Хания едва ли ще тръгнат нещата така, че все едно нищо не се е случило. Хания беше външното лице на “ХАМАС", но практически не взимаше решения за преговорите. Преговорите се решават от Яхия Синуар, лидерът на “ХАМАС" в Газа. В тази ситуация няма да има някакви сериозни преговори и резултати. На фона на това, което се случи в израелския лагер, много силно влияние оказва радикалното ядро, представлявано от двамата министри Бен Гвир и Смотрич. От това, което се случи и в Бейрут и в Техеран, ситуацията е повече от песимистична", коментира проф. Чуков.

Арабистът коментира в ефира на "Фокус" и реториката на турския президент - Реджеп Ердоган срещу Израел. Той отбеляза, че политиката на турския държавен глава към Израел е лъкатушеща. "В края на миналата година той беше по-скоро на страната на “ХАМАС". Под натиска на общественото мнение и електоралната му маса започна да дава отбой и в един момент премина на 180 градуса. Реториката на Ердоган е за вътрешнополитическо обслужване. Вербалната битка, психологическата битка, медийната битка между Тел Авив и Анкара е наистина най-силната и радикална. Но на този етап няма перспективи да се мине към нещо по-материално, единият нарича Бенямин Нетаняху Хитлер, а другият му връща - помислете си каква бе съдбата на Саддам Хюсеин", подчерта арабистът.

Той припомни, че преди 7 октомври е имало голяма доза оптимизъм и възможност за установяването на дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Израел. "Възможността да мине т.нар. Индийски коридор и индийските стоки да минат в Европа през нашите територии - за съжаление всичко това отиде по дяволите. И отново се върнахме на старите фронтове между държавата Израел и тъй наречената Съпротива, тоест Иран и съответните проксита", заключи проф. Владимир Чуков.

Още по темата: общо новини по темата: 8
05.08.2024 »
04.08.2024 »
04.08.2024 »
04.08.2024 »
03.08.2024 »
02.08.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Катастрофи в Русе
Български национален отбор по футбол
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: