ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Донка Байкова: През горещините е препоръчителна консумацията на нискокалорийни храни | ||||||
| ||||||
Центърът на терморегулацията се намира в междинния мозък, обясни тя. Човешкият организъм се справя с горещините чрез излъчване на топлината от тялото чрез изпотяване и изпарение на потта. "Това означава загуба на вода, соли, малко въглехидрати и витамини“, обясни специалистът. Препоръчителното количество течности през зимния период е 30 мл на килограм телесно тегло, но през летните месеци то трябва да достигне до 50 мл. Проф. Байкова препоръча да не се излиза в най-топлите периоди от деня между 11.00 и 17.00 часа, ако не е наложително. В този диапазон законодателството е уредило активна трудова дейност на открито да не се извършва, отбеляза тя. Важно е преди да се излезе навън, организмът да бъде подготвен с поне 700 мл изпита вода. Разликата между помещение с климатик и температурата на околната среда не трябва да е повече от 8 градуса, подчерта проф. Донка Байкова. "Когато вече сме навън, на всеки половин час, най-много 45 минути да подкрепяме организма си с половин литър вода. Жаждата е закъснял симптом от обезводняването“, предупреди проф. Байкова. Алкохолът има диуретично действие, т.е. от организма се излъчват допълнителни течности, подчерта проф. Байкова. "Не е препоръчително в най-горещите часове да пием алкохолсъдържащи напитки. Възстановяване на физиологични загуби чрез бира може да има само и единствено ако тя е придружена от същото количество вода“, обясни тя. През горещините е препоръчителна консумацията на нискокалорийни храни. Мазните храни са носители на много калории и са енергийни източници. "В тялото ни ще се образува топлина, която трябва да излъчим по някакъв начин, за да регулираме температурата на тялото си. Ето защо е важно храните да бъдат леки. През този период организмът ще се лиши и от своите излишни мазнини. През топлите периоди на годината сваляме поне два-три килограма“, уточни експертът. Важно е загубата на витамини чрез потенето да бъдат компенсирани с много пресни плодове и зеленчуци, допълни проф. Байкова. Консумацията на месо трябва да е умерена – нетлъсто свинско месо, пилешко, заешко. Добре е да се наблегне на рибата, допълни специалистът по хранене. При топлинен удар или прилошаване заради горещините пострадалият трябва да бъде пренесен на хладно място и да бъде охладен чрез студени компреси и вода. Децата са по-уязвими от възрастните, тъй като тяхната терморегулация не е в състояние да се приспособи толкова лесно към околната среда. Лицата над 65-годишна възраст също са с понижени адаптивни способности. "Това са рисковите групи от населението, както и хората, които приемат лекарства“, посочи гостът. |
Още по темата: | общо новини по темата: 1105 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/185 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: