Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Драганов: България има нужда от антидъмпингово законодателство и да спрат да се внасят пари с куфари, които вмирисват туризма
Автор: Йоланда Пелова 22:45 / 22.10.2024Коментари (0)113
© Фокус
Невъзможно е да се въведе задължителна минимална цена на нощувките в различните хотели. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма по повод предложението на хотелиери от Бургас да се въведе задължителна минимална цена на нощувките, за да се спрат от една страна дъмпинга, а от друга страна и предлагането на некачествена туристическа услуга. 

"Това въобще е нонсенс, вие когато казвате "аз ще се боря със сивата икономика, като въведа минимална цена", ми то затова тя се нарича сива икономика, тя винаги ще има с 1 лев под вашата цена, защото е сива. Вие така и не можете да разберете каква е цената, защото те казват, това са ми братовчеди, и спят тук за 0 лева, как да намалите под нулата? Да вземете да им давате по 10 лева на туристите, може би тогава ще привлечете доста туристи, защото продавате под 0, която е на сивата икономика и давате по 10 лева на всеки. Е, това може ли да стане? Не може да стане", обясни експертът.

По думите му в един хотел има около 19 цени: "Защото има нисък, среден и висок сезон, има цени извън сезон, имате стаи към парка, имате стаи към калкана на съседната къща, имате стаи над вентилатора на ресторанта, имате стаи до асансьора, на който се тряска вратата, имате малки стаи, големи стаи, апартаменти, апартаменти един вид, едните са роза, лале, третите минзухар. Значи вие имате толкова голямо разнообразие. Освен това, има гости, които идват преди 14.00 часа, има гости, които идват след 14.00 ч., има гости, които идват след 18.00 ч., има такива, които идват след 22.00 часа. Навсякъде в света се прави огромно намаление, ако вие се настаните след 22.00 ч., защото вече никога не можете да продадете тази стая. За каква минимална цена говорим, дай 5 лева, и печеля 5 лева, защото иначе стаята изгаря", коментира проф. Румен Драганов.

Според него хората, които са отправили въпросното предложение са притеснени от това, че виждат, че има нещо нечестно. "Само че това нечестно няма как да го формулират и тук сме ние, не само аз, а и други икономисти, които трябва да помогнем на тези хора, за да могат да формулират правилно тяхното решение. В много европейски страни има антидъмпингово законодателство, специално в туризма, което не позволява външни пари, които не са плод на работата на самия хотел да влизат и по този начин да създават условия самият обект да работи под себестойност. Тоест, да работи с по-ниска цена и с тази по-ниска цена той да печели повече клиенти. А спечелвайки повече клиенти от допълнителните услуги, които управлява да печели пари, с които да възстановява тези пари, които са под себестойност. Какво означава това?

Има фирми, които имат бензиностанции, има фирми, които продават алкохол, има фирми, които имат хазарт, има фирми, които имат сива икономика. И в последна сметка, когато те започнат да дотират хотелът, който е техен и започнат да дават пари за заплати, когато хотелът не си е изкарал пари за заплати, той вече излиза от конкуренцията. Защото съседният хотел, който няма тази възможност, той може да плати заплати само от приходите, които има от самия хотел или от кредит, който трябва да вземе, било от съдружници, заемен капитал, било да тегли кредит от банката. Но във всички случаи това не е окей. И затова има антидъмпингово законодателство, което казва: “Ако някой внесе пари отвън и ние ги видим, че те излизат счетоводно, или видим, че той харчи повече от това, което получава, това е дъмпинг спрямо останалите. И освен това продава под себестойност, в смисъл продава на ниски цени". Значи той уврежда климата и тук са прави хотелиерите в Банско, защото те казват, “това, което се случва уронва доброто име на дестинацията и освен това пречи на нашия бизнес". И затова тези хора имат нужда от помощ, България има нужда от антидъмпингово законодателство и да престане това внасяне на пари с куфари и чували, които са заработени извън туристическия бизнес, които вмирисват общо взето състоянието в туризма, това не е окей", обясни проф. Драганов.

Още по темата: общо новини по темата: 50
22.10.2024 »
22.10.2024 »
22.10.2024 »
22.10.2024 »
21.10.2024 »
21.10.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Зима 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: