Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Коларова: Борисов ще направи отворен формат
Автор: Йоланда Пелова 17:34 / 13.06.2024Коментари (0)970
© Фокус
Очакването за по-силно мнозинство в парламента не се оправда заради влизането на седма партия – то намали броя на народните представители на всички останали. Това каза председателят на Българската асоциация за политически науки проф. Румяна Коларова в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Бъдещо управление между ГЕРБ, ДПС и ИТН е възможно, но според нея подобна коалиция няма да бъде устойчива и ефективна. "Сред българските политици и граждани съществува убеждението, че колкото по-малко е мнозинството, толкова по-лесно се управлява то. Истината е, че когато има подобен тип коалиции, всяка една от партиите в тази коалиция се чувства безценна. Всяка може да изнудва останалите, и то много убедително. Когато има противоречия между партиите, неизбежно се стига до разрив. Историята на кабинета "Денков“ е изключително показателна, защото "Продължаваме промяната“ до последния момент си мислеха, че могат да имат и моралното право, и техническата възможност да налагат на ГЕРБ всякакви решения, до момента, в който това се счупи“, обясни Коларова.

Предложения от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов експертен кабинет според нея ще функционира като кабинет на малцинството. "Когато става дума за политики, ще разчита на подкрепата на "Продължаваме промяната“ в парламента, което между другото, те декларираха, че са готови да направят – да подкрепят Борисов за проевропейски политики. Тъй като не може да направи свръхширока коалиция, той ще направи отворен формат така, че да даде възможност на "Продължаваме промяната“ да балансира изпълненото с определени претенции присъствие на ДПС и евентуално на "Има такъв народ“, коментира Румяна Коларова.

Европейският опит показва, че печелившите коалиции са възможни единствено там, където има много близки в своите позиции партии, които имат отдавнашно партньорство, установени партньорски отношения или високоинституционализирани процедури за формиране на коалиция, отбеляза тя. "Минимално печелившите коалиции са успешни в държави, където има ясно разделение ляво-дясно. С изчезването на БСП като възможен голям партньор минимално печелившите коалиции в България станаха ирационални, станаха невъзможни. Но аз съм напълно убедена, че коалиция между ГЕРБ и БСП ще бъде взривоопасна“, заяви Коларова.

Още по темата: общо новини по темата: 895
28.06.2024 »
26.06.2024 »
23.06.2024 »
22.06.2024 »
20.06.2024 »
20.06.2024 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Местни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: