Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Валентин Василев: Все по-трудно мотивирам младите хора да правят кариера в публичния сектор
©
Едно от съвременните предизвикателства пред управлението на човешките ресурси с фокус и в публичния сектор е това, че все повече се осъзнава силната роля на развитието на меки умения и компетентности. Това каза проф. Валентин Василев – преподавател по "Национална сигурност" във Висшето училище по сигурност и икономика в град Пловдив, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Друго направление, в което се развива управлението на човешките ресурси, са компонентите, свързани с осъзнаването на значението на т.нар. зелено управление и зелена икономика. Третото направление е свързано с това, че все повече се осъзнава необходимостта от търсенето на подходи и инструменти, с които да се мотивират служителите по един различен и атрактивен начин, обясни проф. Василев. "Прави впечатление, че все повече са ръководителите, които осъзнават възможността да показват на своите служители тяхната ценност, демонстрирайки им чрез различни управленски подходи, дейности, събития, мерки, които предприемат спрямо тях, тяхната важност и значимост. Тук на дневен ред идва индивидуалният подход, опознаването на служителите, допълнителните усилия, които трябва да положи ръководството, за да има тази информация. Осъзнаването на ролята на ръководителите да лидират тези процеси смятам, че е нещо, което заслужава внимание и специфичен фокус в нашата бъдеща работа“, поясни той.

Проф. Василев призна, че все по-трудно намира доводи, с които да мотивира младите хора, че си заслужава да правят кариера в публичния сектор. "Това става все по-тежък, все по-труден разговор. Моето обяснение е, че работата в посока подобряване на имиджа, на бранда, свързан с работата в публичния сектор, не е на достатъчно добро равнище. За добро или за лошо, отношението на част от медиите към работата в публичния сектор не е толкова позитивно. От друга страна, слабостта и лошото управление на кризисни ситуации е в ръцете и на публичния сектор, защото от неговия активен подход и показване на неговите успехи по подходящ начин могат да бъдат привличани и задържани млади хора“, обясни експертът.

В последните години се очертават няколко области с изключително голям интерес от гледна точка на очаквана мотивационна конструкция, отбеляза той. "Такъв инструмент могат да бъдат социалната отговорност и различните практики, свързани със социална отговорност, която една публична институция или община може да реализира и демонстрира. На второ място са областите, свързани с развитието на меки умения, което все повече служители очакват. Такъв компонент са инструментите, свързани с емоционалната интелигентност. На трето място е това, че публичният сектор все още не е развил в себе си този инстинкт да показва хубавите неща, които прави. В общините се случват прекрасни неща, само че трябва да се покаже правилния път нещата да се разказват“, подчерта проф. Валентин Василев.

Според него местните публични политики са прекрасен инструмент за открояване на общините, когато са добре осмислени, добре разписани, със стратегически фокус напред във времето.

Изграждането на работните места и превръщането им в привлекателни, както и процесът по подбор, са двустранни, подчерта проф. Василев. "В голямата си степен публичният сектор е статичен, когато търси своите бъдещи кадри. Когато и другата страна, т.е. тези, които търсят работа, е статична и е в изчаквателна позиция, двете страни трудно се намират“, допълни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: