Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Променят изискванията за сиренето и млякото, които се предлагат в детските градини и училищата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:04 / 09.08.2024Коментари (4)893
© Sofia24.bg
Нови изисквания за сиренето и млякото, които се предлагат в детските градини и училищата предвиждат промени в наредба, качена за обществено обсъждане.

В момента изискванията са тези продукти да са по БДС. С проекта на наредбата се предвижда киселото мляко и сиренето, които се предлагат в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, да бъдат със защитените наименования за произход "Българско кисело мляко“ и "Българско бяло саламурено сирене“.

Причина за това е, че производство на защитените продукти се извършва при строго спазване на спецификацията им, което е обект на контрол от сертифициращи фирми. Съгласно спецификациите им при производството на тези продукти се те да са произведени от 100% българско сурово мляко, а фуражите за млекодайните животни да са поне 80% на годишна основа, произведени в Република България. Тези изисквания не са включени в БДС № 12:2010 и БДС № 15:2010 и понастоящем в тях се влага и чужда суровина.

При защитените продукти всички суровини са от географския район, както и всички етапи на производство, като по този начин от една страна ще се подкрепи и стимулира родното млекопроизводство и ще се повиши добавената стойност за българските производители, пише Pariteni.bg. От друга страна предлаганите млечни продукти ще са с гарантиран произход и качество в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения.

Общият брой бизнес оператори с издадени Удостоверения за производство на кисело мляко по БДС са 52, част от които активно произвеждат по БДС. Към началото на юли 2024 г. общият брой бизнес оператори в млекопреработвателния сектор (с или без удостоверения по БДС), предприели действия за производство на ЗНП "Българско кисело мляко“ са 20, част от които вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП "Българско кисело мляко“, а други са в процедура.

Общият брой бизнес оператори с издадени Удостоверения за производство на българско бяло саламурено сирене по БДС са 46, част от които активно произвеждат по БДС. Към началото на юли 2024 г. общият брой бизнес оператори в млекопреработвателния сектор (с или без удостоверения по БДС), предприели действия за производство на ЗНП "Българско бяло саламурено сирене“ са 19, част от които вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП "Българско кисело мляко“, а други са в процедура.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.08.2024 г.
0
 
 
Уникално краве сирене може да си закупите в с. Паничерево, близо до язовир Жребчево. В началото на селото има частна малка мандричка. До нея е сградата на кравите, от чието мляко се прави истинско сирене. Видно от бидоните със суроватка, доказват, че на място се произвежда в супер хигиенични условия. Семеен бизнес е. Синът е ветеринарен лекар, майката прави сирене, което узрява там. Другите членове на семейството се грижат за животните и помагат. Животните се отглеждат при идеални условия. Чисто, автоматизирано, механизирано се добива млякото. Храненето е естествено - паша сред чиста гориста местност. Там са и подготвените за зимата бали сено. Сиренето е перфектно, не е пресилено, а много приятно. Цените са достъпни. Една кутия сирене в саламура точно 4 кг е около 60 лв. Няма да съжалявате.
Aнонимен
на 15.08.2024 г.
0
 
 
Защо само за детските градини и училища?
0
 
 
Най-важното от цялата приказка до тук е СТРОГО ДА СЕ СПАЗВА АНОНИМНОСТТА НА ПРОЙЗВОДИТЕЛИТЕ НА МЕНТЕТА!Криенето зад БДС,Стара планина като стандарти не чинат и пукнат грош.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: