Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пълен хаос с избора на професори и доценти
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:05 / 06.10.2010Коментари (0)147
©
Пълен хаос при избора на нови доценти и професори настана, след като официално бе обявено становището на Конституционния съд по въпроса. Магистратите отменят 13 от членовете на новия Закон за развитие на академичния състав. Нормативният акт на правителството бе атакуван от 52-ма народни представители още в началото на лятото.

Магистратите обявиха за противоконституционни текствете за: процедурата по избор на преподавателите; публикуването на текствоте по защита на научните им трудове на български и английски език; забраната един учен да работи на два основни трудови договора (виж карето); начина на избор на научното жури; липсата на възможност недоволните учени да се жалват в съда.

"Законодателят абдикира от своето задължение да определя правилата по избор на академичния състав", категорични са магистратите. Според тях не може висшите училища на основа само на вътрешни правилници да решават кой да е доцент и кой преподавател. Нужни са общи критерии, твърдят съдиите. Те обаче не отменят текста, който отнема националния статут на преподавателите и ги превръща в доценти или професори само на определен университет. Въпросът е, че няма да има кой да ги избере. Защото не е отменен и текстът, с който се закрива Висшата атестационна комисия. В този смисъл сега изобщо не е ясно кой ще произвежда новите учени.

"Ще се наложи тотално прекрояване на закона", категорични са експерти. Поради задаващия се хаос вчера в КС е пристигнала цяла делегация от правния отдел на парламента с молба за тълкуване на решението на КС. Законът е лично усилие на просветния министър Сергей Игнатов, но при приемането му в пленарната зала той придоби неузнаваем от първоначалната си философия вид, припомниха експерти.

"Хвърковатите чети" от преподаватели остават

Един от най-важните текстове, с който се забранява на преподавателите да работят на повече от един основен трудов договор във ВУЗ, е обявен за противоконституционен. Този текст трябваше да ограничи практиката един и същи преподавател да бъде използван за легитимирането на две, три и повече висши училища. Тази система е и в дъното на създаването на част от 53-те университета у нас. Целта на промяната бе да се спре практиката на част от преподавателите да четат лекции из висшите училища в цялата страна. След излизане на решението на КС из университетите тръгна слух, че магистратите не са пуснали този текст заради своите колеги от Юридическия факултет на Софийския университет. Част от контституционните съдии още са преподаватели в него, а деканът на факултета проф. Тенчо Колев не криел, че колегите му ще останат с наполовина по-ниски заплати от досегашните. През 90-те години точно юристите на Алма матер въведоха практиката на "Хвърковатите чети" на лекторите, припомниха запознати. Самите съдии имат железен мотив в своя защита - ограничението не е събразено с настоящия Закон за висшето образование.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: