Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
РИОСВ – София даде предписания на Община Перник във връзка със замърсяването на река Струма
©
РИОСВ – София даде предписания на Община Перник във връзка със замърсяването на река Струма. Проверките на екоинспекцията продължават, а за установените нарушения е сезирана Главна дирекция "Национална полиция“.

При извършената на 27 септември проверка от екипи на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София, Басейнова дирекция "Западнобеломорски район“ и Изпълнителната агенция по околна среда, във връзка с подаден сигнал за замърсяване на Струма край град Перник, бяха обходени множество участъци по поречието на реката, включително всички колектори и шахти за отпадъчни води на предприятията, при които няма установени отлагания или следи от изтичане на води с посоченото в сигнала оцветяване. 

Отлагания с оранжево-кафяв цвят са установени по коритото на дере при моста на гара "Разпределителна“, където са установени и тръби, за които към момента от ВиК и Общината не предоставят информация. Установен е източник на нерегламентирано изпускане на големи количества, оцветени в посочения оранжево-кафяв цвят от води, формиращи се при изкопите от изграждането на етапи от "водния цикъл“ на града. 

При оглед на терен по поречието на реката над външната магистрала на Перник е намерен изкоп с новоизградена бетонова шахта. Над шахтата минава метална тръба, която в следствие на извършените строителни дейности е скъсана, а компрометираният участък е възстановен с гофрирана тръба. За същата към момента ВиК и Община Перник не предоставят необходимата информация за предназначението, собствеността или налично разрешение за изпускане.

Съгласно Закона за водите и Закона за устройство на територията, общината има отговорности за изграждане и правилна експлоатация на канализационните мрежи и съоръжения и контрол при строителството и използването им. С оглед на факта, че представители на Община Перник не присъстваха както на всички етапи от извършване на проверката, така и при съставяне на констативния протокол, че не е предоставена и необходимата информация за констатираните тръби, на общината са дадени осем предписания със срок за изпълнение до 4 октомври тази година.

Предписанията са за преустановяване на заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара "Разпределителна“, да направи обследване на трасето при новоизградената шахта от "водния цикъл“, да установи собствеността и да почисти установените утайки, за което писмено да уведоми РИОСВ – София.

Проверките на екоинспекцията ще продължат, а за установените нарушения е сезирана Главна дирекция "Национална полиция“ с цел установяване на всички обстоятелства по констатираното замърсяване.

Още по темата: общо новини по темата: 1
27.09.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Празник на Плодородието в Кюстендил
Грипна епидемия обхвана страната
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Бури и градушки 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: