© Impact Press Group | | Законът, приет вчера на първо четено, изисква още джибровата и плодовата ракия пък да не са с по-малко от 37,5% алкохолно съдържание. На етикета на плодовата ракия трябва да е указан и плодът, от който е произведена. Гроздовата ракия трябва да е с над 40 градуса алкохолно съдържание, за да бъде истинска. Тя трябва да бъде произведена "чрез единична или двойна дестилация до 65 обемен процент на вино, получено от грозде, като виното от 100 килограма грозде не може да надвишава 75 литра".
Според закона мастиката ще е истинска, ако е поне 47 градуса, а ментата 25%.
Според текстовете на закона за традиционни български напитки ще се смятат пет вида ракии - гроздова, винена, плодова, както и ракия от гроздови или от плодови джибри. Към тях ще има специфични изисквания за технологията на производство, както и към процента на алкохолно съдържание.
В закона остава забраната за купажиране на вина с произход от трета държава както помежду им, така и с вино, произведено на територията на ЕС. Не се разрешава за вино да се използват някои видове гроздова мъст, гроздов сок и прясно грозде с произход от трети държави.
Източник: в. "Монитор" |