Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рецептите на бабите ни срещу настинките – изпитани лекове
© Blagoevgrad24.bg
С настъпването на студените месеци и рязката промяна на времето, все повече хора се сблъскват с настинки и грип. Тази сутрин осъмнахме с температури от 6 градуса, а в обедните часове очакваме живакът да стигне до 25. Както народът казва, това е "болно време". Вероятността да настинем е доста голяма. Българинът е подвластен на народната медицина, а във всеки дом си има "ритуал". Бабините рецепти са проверени и често бързо пресичат влошаването на здравето ни.

Обикновено симптомите на настинка включват запушен нос, кашлица, болки в гърлото, общо неразположение и понякога леко повишена температура. С разпознаването на тези признаци е важно, за да се предприемат необходимите мерки навреме.

Рецепти от народната медицина

Накисване на краката в топла вода с морска сол

Накисването на краката в леген с много топла вода и добавена морска сол е класическа практика в народната медицина. Тази процедура е известна с облекчаващия си ефект при настинки. Топлата вода помага за разширяване на кръвоносните съдове, което подобрява циркулацията, а морската сол има антисептични свойства, които допринасят за намаляване на възпалението. Тази процедура е особено полезна, когато настинките са в начален стадий.

Чай от липа

Липовите цветове са известни със своите потогонни свойства и помагат при настинка. Чаят от липа не само облекчава симптомите, но и укрепва имунната система. Липата е ефективно средство за облекчаване на кашлица и възпалено гърло.

Мед и лимон

Комбинацията от мед и лимон е класическа в народната медицина. Медът е естествен антибактериален агент, а лимонът е богат на витамин С, който е важен за укрепване на имунитета. Можете да смесите супена лъжица мед с сок от половин лимон и да добавите топла вода. Този натурален лек е отлично средство за облекчаване на симптомите на настинка и грип.

Чесън

Чесънът е мощен антимикробен агент и е известен с благотворното си действие при настинки. Може да се консумира суров, да се добавя в ястия или да се приготви чесново масло. Чесънът помага за борба с вирусите и укрепва имунната система.

Чай от бръшлян

Бръшлянът е известен със своите отхрачващи свойства и е полезен при кашлица. Можете да приготвите чай, като запарите 1-2 чаени лъжички изсушени листа от бръшлян в чаша вряла вода. Оставете да се запари за 10-15 минути, след което прецедете и пийте 2-3 пъти на ден. Този чай помага за облекчаване на симптомите на респираторни заболявания.

Компреси с ракия при възпалено гърло

Компресите с ракия са традиционен метод за облекчаване на болки в гърлото. За компреса накиснете парче плат в ракия и го наложете на гърлото. Увийте с найлон и след това с топъл шал. Дръжте компреса за около 30 минути. Ракията има дезинфекциращи свойства и помага за облекчаване на възпалението.

В допълнение към народните рецепти, е важно да се спазват превантивни мерки. Поддържането на хидратация, редовната физическа активност и балансираното хранене са ключови за предотвратяване на настинки. Важно е също така да се избягват стресови ситуации и да се отделя време за почивка и релаксация.

Още по темата: общо новини по темата: 5
02.10.2024 Град забрани използването на печки на дърва
02.10.2024 Жълт код е обявен в 3 области
01.10.2024 Идва нова порция студ в края на седмицата, на места и сняг
30.09.2024 Кое ще ни е най-изгодно за отоплението през зимата: Ток, ТЕЦ или дърва за
огрев
30.09.2024 Сняг заваля близо до София






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Енергийна криза
Катастрофи в София
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: