Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Резнаха учебната година с 1 месец
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:45 / 05.05.2010Коментари (0)258
© Blagoevgrad24.bg
Просветното министерство от зор или невнимание отряза почти един месец от учебната година.През месец май числом и словом има само 13 дни, в които децата ще са в класните стаи. Останалото са държавни и национални празници и изпити (за част от учениците). Учебната година свършва на 15 юни. Няма проблем с взимането на урочния материал, каза зам.-министърката Милка Коджабашиева, която храбро се опитваше да поясни на журналистите вчера, че учителите съвестно си гледат работата и по-малкото учебно време няма да им попречи.

В същото време редакционните телефони на "Труд" загряха от обаждания на педагози и родители, че няма време за преговори, за оформяне на бележки и за доучване на без това обемния материал. "Добрият учител знае още от началото на годината, че месец май ще е такъв и си е предал уроците", каза съветникът на образователното министерство Асен Александров. Но не уточни какво правят тези, които не са толкова добри.

Изпитите за учениците започват от 10 май, понеделник. Кампанията включва малките матури за 4-ти, 5-и и 6-и клас. Също така конкурсът за седмокласниците, който т.г. е в нова форма и матурите за абитуриентите. Цялата процедура приключва по различно време, като последните дати са в средата на юли. През цялото време, докато текат препитванията за определените класове, останалите не учат.

Целта да изтеглим изпитите през май бе да не отнемаме цялата ваканция на учениците и родителите им, каза Коджабашиева. Според експерти просветното ведомство е имало почти година време да съобрази "майската" дупка в учебната година. Другият проблем, който възниква, е в кампанията за елитните училища и скалата за оценяване на работите на учениците. Според новия формат на изпита (виж по-долу) първата му част е задължителна за всички ученици. Тя е само тест, на който всеки, изкарал 65 точки, ще получи отличен.

Ако обаче реши и втората част от изпита, която е за кандидатстване в елитните училища, тези 65 точки вече не са шестица. Причината е, че за двата модула общият брой точки е 100. Как ще бъдат те приравнявани към бележките от 2 до 6 обаче е тайна. Тя ще бъде разсекретена, когато излязат оценките от изпитите. Целта на тази система на оценяване е да се "запуши" класирането и да не се окаже, че много деца са под чертата за прием или са с еднакви оценки, поясниха експерти.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: