Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Роднини на Цар Киро убиха момче! Катуница се вдигна на бунт
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:25 / 24.09.2011Коментари (0)393
© Blagoevgrad24.bg
Бунт и опит за линч в село Катуница. Поводът - 18-годишно момче загина след скандал в родното село на Цар Киро тази нощ. Роднини на ромския лидер прегазили момчето с бус и ранили двама от приятелите му. Близо 200 полицаи цяла нощ охраняваха селото, за да не се стигне до по-ожесточени сблъсъци.

Обстановката бе напрегната през деня. След като се срещнаха с ръководството на МВР, което се опита да успокои страстите, близо 500 души се отправиха отново към къщата на Цар Киро. По пътя си те обърнаха няколко автомобила и окупираха къщата на фамилия Рашкови. Хората настояват семейството на ромския лидер да бъде изселено от селото.

В ранния следобед жителите на Катуница се разотидоха с уговорката да подновят действията си в 20.00 часа. На място остава жандармерията, която е заградила подходите към къщите на Цар Киро.

При изтеглянето си част от протестиращите подпалиха тревна площ близо до едно от жилищата на Кирил Рашков. Пожарът беше изгасен мигновено.

Историята на разпрата

Размириците в Катуница започнали вчера следобед. Внуците на Кирил Рашев се спречкали със свой съсед. Минути след свадата 18-годишният младеж бил прегазен от бус с бясна скорост, който влачил тялото 15-ина метра. Момчето е издъхнало на път за болницата.

В наказателната акция са ранени още две момчета, които се опитали да помогнат на приятеля си.

Пристигнали на място полицаи също са пострадали - един е със счупена ръка, а друг - с обездвижен крак.

Убийството на момчето разгневи жителите на селото, които се вдигнаха на бунт и поискаха да линчуват рода на Цар Киро. За минути селото почерня от тежковъоръжени полицаи.

Въоръжени с колове и камъни, жители атакуваха палата на ромския лидер, изпочупиха прозорците му  и го подпалиха. Жандармерията се принуди да скрие фамилията на Кирил Рашков в една от къщите на фамилията и да я пази от разгневената тълпа. Хората настояват той да бъде изселен от Катуница.

Мнението на местните

Димитър Здравков - общински съветник, заяви в bTV Новините, че подобна подписка е имали и през 2010-а, а проблемът се корени от години: "Снощи беше убито момче, няма как да стане така, като държавата не се намесва. Защо досега държавата стои не обръща внимание тези хора какви данъци плащат, какви имоти имат? Какво трябва да стане повече от това, за да влезе държавата в ролята си и да защити гражданите си? Тези хора притежават имоти и коли за милиони и това става под носа на държавата. Това, което демонстрира Кирил Рашков пред държавата, се нарича корупция".


Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
България и Войната в Украйна
Хороскоп за деня
Ла Лига сезон 2024/25
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: