Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ромите ни ще измират от СПИН
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:25 / 29.03.2011Коментари (0)344
© Blagoevgrad24.bg
Лекари се опасяват, че ХИВ-инфекцията много бързо се разпространява сред ромите. Засега заболелите роми, поне официално, са десетки, но заразените се увеличават лавинообразно, научи BNews. На фона на общия брой заболели от СПИН у нас, ромите не са най-голямата група, но експертите предупреждават,че опасната инфекция се разпространява много бързо сред ромите.

Специалистите очертават и причините, поради които това се случва лавинообразно.

Ромите живеят бедно, което води до по-ниска информираност, достъпът до здравни грижи не е достатъчно добър. Не са рядкост безразборните сексуални контакти от малка възраст. Често ромите, които взимат наркотици, си купуват една доза и си я разделят като ползват една спринцовка и това води след себе си смъртоносната зараза.

Много млади мъже от ромската общност предлагат сексуслуги на други мъже, подчертава д-р Елена Кабакчиева, консултант на компонент 5 "Превенция на ХИВ в ромската общност в националната програма по превенция и контрол на ХИВ/СПИН", пред BNews. Така амбицираните да спечелят по този начин пари роми са сериозно застрашени от смърноносната инфекция.

Заразата много лесно може да премине от ромската общност към други групи. Често зависимите от наркотици си инжектират дрогата в самите ромски квартали и така болестта лесно се предава в общността. До момента десетки роми са болни от СПИН, засега техният дял от общия брой заболели не е значителен, но експертите предвещават ХИВ-инфекцията да се превърне в много по-сериозен проблем за ромите.

Повечето от тях не знаят какво представлява тази болест. Заболелите вече роми първоначално са сериозно порицани от своите близки, но след това ги приемат и търсят начини по своему да им помогнат. Наркотиците също са сериозен бич за ромите, който често води със себе си СПИН. Засега лекарите се радват, че заболеваемостта не е толкова висока сред ромите благодарение на мерките, които се взимат. Обучават се и млади роми, които да информират от опасностите от безразборния секс и взимането на наркотици.

През м.г. са открити общо 162 случаи на болни от СПИН, реалната бройка обаче при всички случаи е в пъти повече. Средномесечно у нас са регистрирани между 12 и 16 души.

Източник: neumirai.org






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: