Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Желязков: Най-важно е да се борим за влизането ни в Шенген. Надявам се, да стане до края на годината
© Фокус
В момента е най-важно да се борим за влизането ни в Шенген. Това заяви народният представител Росен Желязков в Благоевград по време на честванията по повод 112-годишнина от освобождението на Пиринска Македония, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg

Бившият председател на парламента коментира и решението на Съда на Европейския съюз, който през вчерашния ден се произнесе, отменяйки спорната разпоредба от пакeта "Мобилност", която задължаваше шофьорите на камиони да се завръщат в държавите си на всеки 8 седмици. 

"Още, когато България, като част от групата на единомислещите към онзи момент, реши да заведе дело пред съда в Люксембург, ние бяхме убедени в този резултат. Затова и нямахме колебание да заведем това дело, независимо от усилията и времето, което всъщност не е никак малко.

От една страна сме удовлетворени, че една несправедливост беше оценена като такава от съда. От друга страна все пак показва, че защитните механизми в ЕС работят. Независимо от усилята на тогавашния състав на комисията, независимо от усилията на големите държави и тежката конкуренция в сектора", заяви  Желязков. 

Той коментира обаче, че транспортният сектор все пак има множество проблеми и се нуждае от алтернативни решения: "Справедливостта винаги възтържествува, въпросът е кога. За нас е малко късно, защото бранша страда от други проблеми, имаше щети, наруши се неговата конкурентноспособност, а и структурата на икономиката се променя в Европа и ние трябва да търсим други решения".

"Най-важното в момента е не просто "да лежим" на усещането си, че сме спечелили една битка, а да се борим усилено другата несправедливост, а именно пълноправното ни членство в Шенген да бъде преодоляно", каза още той.

Попитан кога страната може да очаква да бъде приета и по суша в шенгенското пространство, той отговори: "Надявам се, до края на годината". 

Евродепутатът Андрей Новаков пък обясни какво следва след решението на Европейския съд: "Съдът незабавно отмени разпоредбата за връщане на превозното средство и не подлежи на обжалване, така че тази тема е приключила. Допълнително внесе яснота - какво всъщност ни казва този регламент и за връщането на водача, а именно: работодателят е длъжен да организира и да направи възможно връщането на шофьора, ако той иска и може да направи свободен избор, относно това къде иска да прекара своята почивка. Това лично аз намирам като изключително положителна развръзка".

"Това са свободни хора, които могат да прекарват свободното си време, където пожелаят и ако решат да се прибират в България, то тогава работодателят да им осигури тази възможност", поясни той.

Още по темата: общо новини по темата: 510
05.10.2024 »
24.09.2024 »
24.09.2024 »
20.09.2024 »
06.09.2024 »
31.08.2024 »
предишна страница [ 1/85 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: