Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румяна Бъчварова: Шансовете за съставяне на правителство не са големи. За реализирането му водеща роля ще изиграе президентът
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:58 / 24.07.2024Коментари (0)1047
© bTV
"Вече страдаме от разломите в ДПС, защото не беше гласувано това правителство. Мисля, че това е само началото на негативните последици. Този конфликт ще навлезе по вертикала в управленските структури и ще стигне до местната власт, там ще генерира локални или малко по-широки напрежения“. Това заяви в предаването бившият министър на вътрешните работи и бивш посланик в Израел Румяна Бъчварова в студиото на bTV.

По думите ѝ конфликтът в ДПС ще се отрази и върху работата на съдебната власт.

"Предстои да видим до каква степен това неправомерно използване на властта, за което говори Ахмед Доган, се е развило в други структури на държавата – превземането на държавата и управлението по механизми, които са или успоредни, или невидими за публиката, но не са тези, които трябва да бъдат", допълни тя.

По думите ѝ партиите трябват да определят в кого са в тази "битка". 

Третият мандат

Според Румяна Бъчварова шансовете за съставяне на правителство с третия мандат не са големи, но за реализирането му водеща роля може да изиграе президентът.

"Смисълът на третия мандат е противоречия, които има между политическите сили, да се опитат да бъдат изгладени и да се намери национален консенсус. Такъв процес обикновено се лидира от президента. Не може една партия с много ниска подкрепа да доминира и да проведе тези доста сложни преговори, така че да се стигне до съставяне на правителството. Бих нарекла това едно от скритите или не толкова видими правомощия на президента – да бъде тази трансмисия между партиите, която доведе до съгласие", допълни бившият външен министър.

По думите ѝ нито БСП, нито ИТН биха могли да съставят правителство.

"БСП все още има неизяснени обстоятелства около лидерството. В ИТН формално няма разцепление, не знам обаче там има ли партия или е една група от депутати с лидер, който няма публично присъствие. Затова мисля, че третият мандат ще бъде даден на случаен принцип, но кой може да проведе преговори – това е отговорът на въпроса. С кого президентът би могъл да си партнира, за да доведе до правителство, ако има такова желание? В един затворен кръг със сигурност има неща, които публиката не знае, може би са били водени някакви преговори", каза тя.

Според Бъчварова страната ни е на прага на това да няма одобрен бюджет за следващата година.

Посланикът ни в Киев

По думите на бившия външен министър е лош знак България да има временно управляваш посланик в Киев, назначен без президентски указ.

"Това показва колко противоречива е българската външна политика, което в този сложен глобален момент е лош знак за нас и ни елиминира от всякакви опити да участваме в по-големи процеси. Очевидно детайлите на този конфликт са свързани с някакви лични отношения между г-н Ненчев и президента, но те се отразяват и върху политиките", посочи тя.

По думите ѝ предложението на Николай Ненчев за посланик е много добър знак към Украйна.

"Той е човек, който има опит с отбраната, има ясна позиция и би бил приет много положително от украинската страна. В този момент ни трябва такъв човек в Украйна, който разбира материята и може да се справя със ситуацията възможно най-адекватно", допълни Бъчварова.

Още по темата: общо новини по темата: 733
05.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
04.09.2024 »
04.09.2024 »
предишна страница [ 1/123 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: