Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще могат ли най-бедните пенсионери да си позволят великденската трапеза?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:21 / 13.04.2024Коментари (4)1001
©
Над половин милион пенсионери у нас ще получат по 100 лева великденска добавка. Единственото условие е да взимат до 526 лева. "Нова телевизия"  провери какво ще могат да си позволят и качествена храна ли ще сложат на трапезата си.

С диетолога проф. Донка Байкова отиваме на пазар. За зеленчуци за салата плащаме 9.70 лв. 

"Зелената салата на пръв поглед е най-здравословната част от менюто за Великден. Преди консумация, ако предпочитаме да бъдат в сурово състояние, да ги накиснем във вода. Половин час в хладка вода с една чаена лъжичка сода бикарбонат или оцетна киселина. Половин час е достатъчно да извлечем пестицидите", каза проф. Байкова. Тя препоръчва да обелваме зеленчуците. "Ще загубим 5-10% витамини, но ще си спестим възпаление на лигавицата. И понеже в този период храносмилането ни е потърпевшо, по-добре да не рискуваме", подчерта диетоложката.

Следващият продукт, с който се сдобиваме, е агнешка плешка. За килограм плащаме 22.50 лв.

"Агнешкото не се яде топло. Яде се студено, защото овчата лой бързо кристализира на стайна температура и можем да я махнем с ножа и да режем месото на жулиени. Един път за нас българите е доста скъпо по отношение на семейните ни бюджети, и на второ място е богато на холестерол", подчерта проф. Байкова.

Най-евтините козунаци, които намерихме на пазара, струват 5-6 лева. На етикетите обаче виждаме Е-та.

"Моят съвет е хората да купуват малки количества козунак, но с добро качество", препоръчва диетологът, който ни помага за пазара.

За Великден яйцата струват около 50-60 стотинки едното. Ако купим 20, защото винаги има по 2-3 спукани, сметката показва около 12 лева. "Не е препоръчително да ядем повече от 5-6, защото белтъкът на яйцето е алерген", препоръча Байкова.

Финално великденският пазар ни струва около 55 лв. Изяде ли инфлацията здравословното хранене?

"Не бих казала. Аз мисля, че през последните години българите са достатъчно информирани за тяхното здравословно хранене и предпочитат качествени храни, а не големи количества", споделя диетологът.

Още по темата: общо новини по темата: 225
11.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не бе експертеее,агнешкото не се яде ,нито топло ,нито студено .....то просто не се яде.....защото е мнооого скъпо.Килото ,ако е 20лв ,цената на месото в това кило става 40лв ,защото половината от него са кости ...още не съм се научил да ям кокали ,като кучетата!
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 13.04.2024 г.
0
 
 
Кой как ще го консумира си е негова работа! На Вкус и Цвет товаришч Нет!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
В столичния кв. "Младост 1" откриха труп на жена, има следи от насилие
Риск от чума по дребните преживни животни
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: