Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще ядем ли по-качествен хляб?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:33 / 09.09.2010Коментари (0)198
© Blagoevgrad24.bg
Производството на хляб по стандарт ще ни даде възможност да ядем по-качествен, но и по-скъп хляб, прогнозират производителите. Въвеждането на стандарт обаче ще стане бавно. Причината е, че за да се направят стандарти за насъщния трябва да има и стандарти за суровините, от които той се произвежда.

До 90-та година са били отглеждани сортове пшеница, които са били сертифицирани по тогавашните стандарти за хляб. Тези сортове отдавна вече не са единствените, които засаждат зърнопроизводителите у нас. Затова хлебопроизводителите казват, че преди да се мисли за стандарти за хляба трябва да се знае какви ще са стандартите за пшеницата и брашното, от които ще се прави насъщният. Производството по стандарт вероятно ще направи хляба по-скъп, но засега хората в бранша не могат да пресметнат точно колко:

"Няма как една стока, която има защитено качество и здравословност, да има ниска цена, такава формула на търговския успех в света няма измислена", заяви Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Оказва се обаче, че хората нямат нищо против да плащат малко повече, ако знаят, че той е вкусен и качествен. Затова смятат, че би било добре да има стандарти.

Докато потребителите са в очакване на новите стандарти за хляб с надеждата, че той ще е и с по-добро качество, производителите казват, че и сега на пазара има добри продукти. За някои хора в бранша въвеждането на новия стандарт не би означавало непременно по-високо качество:

"Има производители, които произвеждат хляб на такова качество, че по-скоро би му паднало качеството, отколкото би му се увеличило", коментира Георги Попов, от Асоциацията на хлебопроизводителите.

Другият положителен ефект за бизнеса е, че тези които не спазват правилата на играта и не плащат данъци, могат и да не спазят новия стандарт:

"Разбира се, че въвеждане на стандартите е нещо много добро с идеята хем да се гарантира качество и безопасност на изделието, а от друга страна да повлияе и върху ликвидиране на сивия сектор", добави Мариана Кукушева. Според данни на браншовите организации над 50% от хлебопроизводителите са част от сивата икономика.

Нормално е ако се прави качествен хляб от качествени суровини, цената да е малко по-висока. Тези, които са в сивия сектор, трябва да излязат от него, защото няма как българската икономика да просперира. Това заяви в студиото на bTV министър Мирослав Найденов. Има глобени по отношение на стандарта за млякото и млечните продукти. Драконовски са санкциите, каза още министърът.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: