ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще ядем ли по-качествен хляб? | ||||||
| ||||||
До 90-та година са били отглеждани сортове пшеница, които са били сертифицирани по тогавашните стандарти за хляб. Тези сортове отдавна вече не са единствените, които засаждат зърнопроизводителите у нас. Затова хлебопроизводителите казват, че преди да се мисли за стандарти за хляба трябва да се знае какви ще са стандартите за пшеницата и брашното, от които ще се прави насъщният. Производството по стандарт вероятно ще направи хляба по-скъп, но засега хората в бранша не могат да пресметнат точно колко: "Няма как една стока, която има защитено качество и здравословност, да има ниска цена, такава формула на търговския успех в света няма измислена", заяви Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Оказва се обаче, че хората нямат нищо против да плащат малко повече, ако знаят, че той е вкусен и качествен. Затова смятат, че би било добре да има стандарти. Докато потребителите са в очакване на новите стандарти за хляб с надеждата, че той ще е и с по-добро качество, производителите казват, че и сега на пазара има добри продукти. За някои хора в бранша въвеждането на новия стандарт не би означавало непременно по-високо качество: "Има производители, които произвеждат хляб на такова качество, че по-скоро би му паднало качеството, отколкото би му се увеличило", коментира Георги Попов, от Асоциацията на хлебопроизводителите. Другият положителен ефект за бизнеса е, че тези които не спазват правилата на играта и не плащат данъци, могат и да не спазят новия стандарт: "Разбира се, че въвеждане на стандартите е нещо много добро с идеята хем да се гарантира качество и безопасност на изделието, а от друга страна да повлияе и върху ликвидиране на сивия сектор", добави Мариана Кукушева. Според данни на браншовите организации над 50% от хлебопроизводителите са част от сивата икономика. Нормално е ако се прави качествен хляб от качествени суровини, цената да е малко по-висока. Тези, които са в сивия сектор, трябва да излязат от него, защото няма как българската икономика да просперира. Това заяви в студиото на bTV министър Мирослав Найденов. Има глобени по отношение на стандарта за млякото и млечните продукти. Драконовски са санкциите, каза още министърът. Източник: btv |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Първи ноемврийски сняг заваля в Благоевград
09:11 / 11.11.2024
В Симитли спират водата за няколко дни
09:12 / 11.11.2024
15 сантиметра сняг натрупа в Осоговската планина
12:48 / 11.11.2024
Първи залп на оръдията за сняг в Банско за предстоящия зимен сезон
14:44 / 10.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: