Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сигнал срещу кмета Камбитов за взривоопасен добив на инертни материали
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:49 / 04.09.2013Коментари (0)740
©
В редакцията на Blagoevgrad24.bg пристигна писмо от "Обществен съвет-Благоевград" със сигнал за опасен добин ан инертни материали от страна на фирма на кмета Атанас Камбитов. Публикуваме го без редакционни корекции:

По сигнал на жители от с.Дрангово(Петрич), Обществен съвет-Благоевград направи още едно разследване свързано с добива на инертни материали в коритото на р.Струма. Това което видяхме на място ни ужаси.На няколко метра от транзитния газопровод за РГърция,където тръбата пресича р.Струма се извършва добив на инертни материали!Тръбата е поддала и многократно укрепвана с подръчни материали и камъни. Има непосредствена и реална опасност за жителите и околната среда,да не говорим за неустойките които държавата ще понесе при евентуална авария.

Наша проверка установи, че фирмата извършваща добива е "Камбитов и син" ЕООД собственост на кмета на гр.Благоевград г-н Атанас Камбитов. Фирмата притежава разрешително с №42150001/05.03.2007 с краен срок 05.03.2012г. От документа с който разполагаме не става ясно дали срока на разрешителното е продължен,защото както писахме липсва публичен регистър на издадените и подновени разрешителни за чието създаване съвета ще настоява.

На 21.03.2013г. с констативен протокол на Басейнова дирекция са описани следните констатации и прeдписания: "В момента на проверката не се извършват ремонтно-възстановителни работи по заскалявката на на ТГ за Гърция. Водното течение е разрушило част от десния бряг извън съществуващата заскалявка осигуряваща покритие на газопровода и съществува реална опасност от разрушаване на тръбата. Брега е разрушен на широчина около 30 м спрямо оста на тръбата. Само "Камбитов и син" ЕООД, гр.София извършват разрешен добив на наносни отложения от леглото на река Струма в разрешения им участък на разстояние по-голямо от 700 м от ГТ." От снимковия материал сами може да прецените на какво разстояние от ГТ фирмата добива инертни материали!?

В предишна наша публикация от експертното становище което предложихме на вашето внимание става ясно, че всеки един добив причинява щети на намиращите се в близост обекти "Индиректните въздействия включват подриване на основите на мостове и на изградените защитни съоръжения и диги". Кой е разрешил подобна дейност да се извършва толкова близо до ТГ?

Жители на близките населени места многократно са подавали сигнали на "Зеления" телефон към Басейнова Дирекция, които в крайна сметка са оставали без кой знае какви констатации от страна на служителите!?

Отново в констативен протокол на Басейнова дирекция от 06.03.2013г. е описано: "В момента на проверката не се извършваше добив на баластра във водното течение, както е записан сигнала по "Зеления" телефон на БД ЗБР - гр. Благоевград. Багера изграждаше път за достъп до разрешените два острова. Не се извършват никакви дейности по укрепването прага на "Булгартрансгаз" ЕАД - София и в леглото на река Струма до вливането на река Мелнишка."

Дали е изграждал само път до разрешените острови????

През май 2011г. сигнал за незаконен добив на баластра по време на размножителния период на рибите от работници във фирма "Камбитов и син" на тогавашния депутат от ГЕРБ Атанас Камбитов вдигна на крак еколози и полицейски служители. Очевидци твърдят, че фирмата е предупредена и машините са били изтеглени от реката преди пристигането на проверяващите.

Обществен съвет-Благоевград, призовава всички институции да си свършат съвестно работата преди да е станало твърде късно!!! Ние ще продължим да следим какво се случва и дали ще се предприемат адекватни действия относно проблема.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: