Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Силна магнитна буря се носи към Земята, удря ни в петък
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:10 / 16.02.2011Коментари (0)383
©
Потокът плазма, изхвърлен във вторник в резултат на най-мощното от пет години насам изригване на Слънцето, ще достигне Земята в петък и ще предизвика силна магнитна буря. Това съобщиха специалистите от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт Лебедев, цитирани от РИА Новости.

Във вторник през нощта в 1:56 ч. по Гринуич (3:56 ч. българско време) спътниците GOES регистрираха на Слънцето изригване с клас Х2,2 - най-високият клас мощност. Такова изригване не е имало от декември 2006 г.

"Изригването е почти в центъра на слънчевия диск, срещу Земята, и се съпровожда от голямо изхвърляне на плазма, наблюдавано едновременно от няколко космически инструмента, така че геомагнитните последствия от изригването са почти неизбежни", се казва в съобщение на сайта на лабораторията.

Предният фронт на изхвърлянето, според спътниците STEREO, се е движил със скорост 410 км/сек. Ако тази скорост се запази, то основната маса изхвърлена плазма ще достигне орбитата на Земята не по-късно от вечерта в петък.

"Продължителността на очакваните геомагнитни смущения може да е от 10 часа до цяло денонощие. Амплитудата на смущенията не би следвало да превиши нивото Kp=6", отбелязват учените.

Планетарният индекс Kp се изчислява от усреднените данни на 13 геомагнитни обсерватории. Той характеризира геомагнитната активност и е въведен през 1938 г. В скалата Kp има 10 нива - означенията от 0 до 3 съответстват на спокойна магнитосфера, ниво 4 - на смущения, а ниво от 5 до 9 - на магнитни бури.

От 2000 г. насам на Земята са станали 12 магнитни бури от пето ниво. Те са довели до излизане от строя на енергосистеми, прекъсване на радиовръзки и полярни сияния, наблюдавани до екватора. Последната буря от пето ниво е била на 11 септември 2005 г.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: