Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Синоптикът Янков каза кога започва "циганското лято"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:00 / 03.10.2024Коментари (0)169
© Blagoevgrad24.bg
Времето захладня и сутрините са много студени.

"Нашите географски ширини и орографски условия позволяват повишение на сутрешните температури. След слънчевите дни, които ще бъдат днес и утре някъде до обяд, започва увеличение на облачността и събота, и неделя дъждовете ще бъдат често явление както у нас, така и в нашите южни съседи, специално в Гърция и Турция. Всички, които смятат да прекарат навън сред природата, ще има валежи. В събота интензивните валежи ще бъдат главно в западните и източните части от страната. В южните части от Гърция ще бъдат по-интензивни. Температурите ще бъдат между 20 до 25-28 градуса по нашето Черноморие, но ще вали през целия ден", каза синоптикът Петър Янков в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че в събота следобед и вечерта ще започнат валежи от дъжд и сняг в планините и над 2300 м ще има една снежна покривка в рамките на 3 до 5 см, най-много в Рила.

"В планините, над 2300 м, ще бъде около 5-6 градуса, над 1500 м - около 14 градуса, така че всички туристи трябва да са с по-сериозни връхни дрехи. В планините снежната покривка бързо се стопи. В неделя валежите ще продължават с едни временни прекъсвания преди обед, но следобед отново ще вали почти в цялата страна. Повече в южните и в източните части от България. Нашите сънародници, които ще се връщат от Гърция, ще пътуват на влажни пътни настилки. Температурите ще се понижат - над 2300 м ще бъде около 2-3 градуса, а над 1500 м - между 9 и 12 градуса", допълни Янков.

Янков посочи, че в края на следващата седмица ще има много слънце и високи температури, и този период ще продължи до края на по-следващата седмица.

"Дъждовете свършват в понеделник. Във вторник ще има разкъсана облачност, но в сряда и четвъртък отново се очакват превалявания. Те ще бъдат предимно от дъжд и в планинските райони, с температури между 18 и 23-24 градуса. От петък започва един продължителен период с повишение на температурите. Сутрешни есенни мъгли и повече слънце през деня. Ще живеем от петък следващата седмица едно такова "циганско лято", когато утрините са по-хладни с температури между 3 и 8 градуса, когато връхната дреха е необходим аксесоар и през деня температурите да достигат 24-29 градуса", коментира синоптикът.

По думите му в планините вятърът ще бъде силен, от югозапад ще се задържи и през почивните дни.

"При земята вятърът ще бъде слаб, но този силен вятър ще пречи на всички екстремни спортисти, които упражняват делта и парапланеризъм. Не препоръчвам през почивните дни полети както от ниските места, така и от високите планински писти. 16 градуса ще бъде в Белград. Ние със София в неделя ще се наредим след Белград с 18 градуса. Най-топло ще бъде в Гърция, Атина. В Западна Европа ще бъдат атакувани от облачни вълни с плътни дъждовни облаци. Там времето ще бъде много динамично с валежи и силни ветрове. Тези облачни системи ще достигат до централните  части на Европа и Алпите, но през почивните дни в сърцето на Европа - Париж ще е около 17-18 градуса, чадър и яке ще бъдат необходими", добави той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Зима 2024/2025 г.
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: