ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сиренето и кашкавалът поскъпват, но ще бъдат по-истински - поставят специален етикет | ||||||
| ||||||
Фермерът Стоян Ценов вече е чел за новата маркировка, която ще се поставя върху млечните продукти. За него е важно, защото ще преработва млякото от кравите, които гледа в новата си мандра. Той и сега ги храни по технологията, както ще се изисква. Докато ни води в новата си мандра, продължава да коментира въвеждането на Защитеното наименование за произход за млечните продукти. Той приема напълно изискването 100% от млякото да е българско, а храната за животните да е поне 50-60% с роден произход, но го безпокои друго. "Ние с работата ще се справим. Не знам с документите как ще им докажем. Иначе при мене на 100% храната си е българска. Не купувам нищо, млякото е мое, ама бюрокрацията е голяма и не знам. Не сме стигнали дотам. Това ни е проблемът. Иначе всичко си е наше", казва фермерът в ефира на NOVA. Прави сметка за себестойността на килограм истинско сирене по новите критерии. "Един килограм сирене става от 7 литра мляко през летния период. Зимата млякото е по концентрирано или по-гъсто. Може и от 6 литра да стане. 7 литра по 1 лев са 7 лева. С другите разходи отива на 10 лева. Това е себестойността", казва Стоян. По същата калкулация себестойността на кашкавала излиза около 12-13 лева за килограм. Тя при него и фермерите като него, които хранят животни със собствени фуражи, и сега е такава, и няма какво да променят по новите изисквания. Предполага, че за потребителите сиренето и кашкавалът с новия знак може да поскъпнат заради документите, които ще се изискват. Въпросът е дали ще усещат по-истински вкус и доколко той ще бъде такъв, след като производителите на имитиращи продукти и сега се конкурират успешно с тези, които предлагат млечни изделия по действащия Български държавен стандарт. Въпросът е как ще се осъществява контролът върху самите млечни изделия – как ще се проверява дали са направени от 100% мляко, дали то действително е с български произход и какво точно са яли кравите, например. Въпреки всичко Стоян иска идеята за Защитеното наименование за произход наистина да сработи успешно, но все още е скептик, защото точно заради бюрократични спънки вече 5 месеца не може да пусне в експлоатация мандрата си, в която ще произвежда истински продукти от истинско мляко и повече от 150 дни работи пробно. |
Още по темата: | общо новини по темата: 390 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ето къде в Благоевград няма да има вода до 6 декември
09:05 / 18.11.2024
Топ 5 упражнения, които могат да намалят риска от рак
21:01 / 17.11.2024
Само тава не беше имало в Банско!
13:12 / 18.11.2024
Като две капки вода: Ивонне - копие на Мис България
19:47 / 17.11.2024
Работите на нощни смени? Вижте как това може да навреди на вашето здраве
21:31 / 17.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: