© Blagoevgrad24.bg | | Сиренето по БДС задължително е от сурово мляко. Това гласи стандартът, който влиза в сила другата седмица. В него не трябва да има стабилизатори, емулгатори и консерванти. Ако върху опаковката пише БДС 15:2010, това означава, че за приготвянето на сиренето са използвани сурово мляко, закваска, в него има калциев хлорид, мая за сирене, морска кристална сол, готварска и каменна готварска сол, лимонена или млечна киселина, вода и нищо друго. То е узрявало 45 дни за кравето и 60 дни - за сирене от овче, козе, биволско или смесено мляко, посочва изданието.
Разработва се и БДС за кашкавала, вече има работен вариант за него. Но още нямало консенсус по всички изисквания, които са вписани в стандарта. Очаква се съгласие да бъде постигнато през есента.
Бяло българско саламурено сирене - това е названието на сиренето от мляко по Българския държавен стандарт, който влиза в сила следващата седмица. Когато купувате буцата в магазина надписът БДС 15:2010 г. ви гарантира, че купувате точно него.
Какво точно трябва да има в сиренето, за да отговаря то на новия БДС?
- Сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено мляко (във варианти овче и краве, овче и козе в съотношение 1 към 1).
Изрично е записано сурово мляко. В случай, че няма да се преработва същия ден, се допуска за загряване 15 секунди от 63 до 65 градуса за краве, козе и биволско мляко и 60-62 градуса за овче и смес мляко. Охлажда се при 4-6 градуса и се съхранява в термоизолиран резервоар за не повече от 18 часа.
- Бактерийна култура (закваска) от подбрани щамове, селекционирани и произведени в България. Щамовете млечнокисели организми са изолирани в България и не са подлагани на генетична модификация, уточнява стандартът.
- Калциев хлорид, съгласно изискванията на европейските и националните актове.
- Мая за сирене от животински или микробиален произход, предназначена за влагане в храни.
- Морска кристална сол, готварска сол и каменна готварска сол.
- Лимонена киселина или млечна киселина.
- Вода, предназначена за питейно-битови цели.
Нищо повече не трябва да се слага при производството на сирене, иначе то не отговаря на новия БДС стандарт.
Източник: в. "24 часа" |